Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ


·           Όλος ο Λαός του Ζωγράφου ήθελε το μεγάλο Άλσος της Πόλης για την αναψυχή και τη χρεία του.
·           Κανένας δεν τολμούσε να το απαλλοτριώσει.
·           Όλοι τους ήταν μόνο λόγια.
·           Ένας τόλμησε και έκανε πράξη την απόκτησή του με απαλλοτρίωση.
·           Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ.
·           Έκανε απαλλοτριώσεις για να αποκτήσει ο Λαός το κτήμα Ζωγράφου και να εξασφαλίσει το πράσινο δύο φορές:
·           Το 1973-74 και το 2004.
·           Και τις δύο φορές εξασφάλισε και τα χρηματικά μέσα για την αποζημίωσή του.
·           Έτσι υποχρεώνει ο Νόμος.
·           Την πρώτη φορά οι διάδοχοί του έκαναν συμβιβασμό και άφησαν δέκα στρέμματα στους Ζωγραφαίους και τις βίλλες τους.
·           Τη δεύτερη φορά πρόλαβε ο ΚΑΖΑΚΟΣ τις δικαστικές αποφάσεις (ΣτΕ) για την απόρριψη της απαλλοτρίωσης των ισχυρών και πέτυχε την αγορά τους.
·           Μαζί του τότε και η πλειοψηφία της Αντιπολίτευσης.
·           Για την αγορά αυτή εξασφάλισε δάνειο με τη συναίνεση της πλειοψηφίας της τότε αντιπολίτευσης.
·           Το Δάνειο το πήρε από μία Αυστριακή Τράπεζα, που ανήκει στην ιδιοκτησία του Αυστριακού Δημοσίου.
·           Η Τράπεζα έδωσε 25.000.000 ΕΥΡΩ.
·           Με ιδανικούς όρους δανεισμού.
·           Επιτόκιο 1,7%, για 25 χρόνια, με πέντε χρόνια περίοδο χάριτος και χωρίς καμία εγγύηση, δηλαδή χωρίς υποθήκες, προσημειώσεις, εκχωρήσεις ποσών από τους ΚΑΠ κ.λ.π.
·           Τα λεφτά, όμως, δεν έφταναν, γιατί οι ορκωτοί εκτιμητές που βάζει με τη Νομοθεσία του το Ελληνικό Κράτος, όρισαν την αξία όλου του κτήματος Ζωγράφου σε 39.000.000 ΕΥΡΩ περίπου.
·           Έπρεπε, όμως, να σωθεί το κτήμα, να μην ανοικοδομηθεί, γιατί οι Ζωγραφαίοι είχαν πάρει ήδη άδεια ανοικοδόμησης από το ΥΠΕΧΩΔΕ, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για οκτώ μεγαθήρια των 27 μέτρων ύψους.
·           Τότε ο Δήμαρχος ΚΑΖΑΚΟΣ με το Δημοτικό του Συμβούλιο και την πλειοψηφία της Αντιπολίτευσης αποφάσισαν και πήραν το μισό κτήμα και
·           ΜΑΛΙΣΤΑ από δύο μέτρα από την επιφάνειά του και ΑΝΩ (με σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας)
·           ώστε να αποκλειστεί στο μέλλον η ανοικοδόμησή του και να εξασφαλισθεί η φύτευσή του και η ανάπτυξή του σε ΠΡΑΣΙΝΟ.
·           Για το κτήμα αυτό έδωσαν 19.400.000 ΕΥΡΩ και η δανείστρια Αυστριακή τράπεζα τα έστειλε απ’ ευθείας στους πωλητές Ζωγραφαίους στην Τράπεζά τους.
·           Για το υπόλοιπο των 5.600.000 ΕΥΡΩ που περίσσεψε ΕΞΟΦΛΗΘΗΚΑΝ, με συμφωνία και της αντιπολίτευσης, ΟΛΑ τα υπάρχοντα από πολλών ετών δάνεια του Δήμου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
·           Κατευθείαν από Τράπεζα στο Τ.Π. και Δ.
·           Έτσι το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Η συνωμοσία των απίστων

·           Πολλοί μικρόψυχοι ζήλεψαν την επιτυχία του Δημάρχου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΖΑΚΟΥ και την αγαστή συνεργασία των εκπροσώπων της Πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
·           Έτσι, μόλις ήρθαν στην εξουσία άρχισαν να ψάχνουν να βρουν ελαττώματα στη σύμβαση του Δανείου, με το οποίο ο Δήμος απέκτησε τη βίλλα και την περιοχή της (10 στρέμματα)
·           Δηλαδή τι έκαναν και κάνουν στην πραγματικότητα;
·           Να βρουν τρόπους να ακυρώσουν την πώληση της βίλλας, να την επιστρέψουν στους Ζωγραφαίους και να σβήσουν το όνειρο των κατοίκων των τελευταίων 80 ετών.
·           Έψαξαν – έψαξαν αλλά δεν βρήκαν τίποτε.
·           Γι’ αυτό στάθηκαν στο ότι η σύμβαση του δανείου δεν είχε περάσει προσυμβατικό  έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
·           Τους εξήγησε ο ΚΑΖΑΚΟΣ στο Δημ. Συμβούλιο, ότι οι ξένοι Τραπεζίτες δεν ήθελαν να περάσει από εκεί, γιατί η Κοινοτική Οδηγία 2004, δεν το απαιτούσε.
·           Αυτοί ακολουθούσαν την άποψη του Κοινοτικού δικαίου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με τους Ευρωπαΐους.
·           Στο εσωτερικό υπήρχε μία νομική διχογνωμία. Άλλοι λένε ΝΑΙ, άλλοι ΟΧΙ. Υπάρχει και εκκρεμής δικαστική διευθέτηση του θέματος.
·           Αυτή η οριστική απόφαση που έκανε τομή και προσδιόρισε το ρόλο του Κοινοτικού Δικαίου, το ρόλο του εσωτερικού δικαίου, σε σχέση με τον προσυμβατικό έλεγχο, βγήκε στις 29-2-2008 (51/08).
·           Ο Δήμαρχος ΚΑΖΑΚΟΣ, όμως, έπρεπε να πάρει απόφαση τον Αύγουστο του 2007.
·           Προτίμησε να πάρει τα εκατομμύρια, να αγοράσει το κτήμα Ζωγράφου και να εξοφλήσει ΟΛΑ τα παλιά και υψηλότοκα δάνεια του Δήμου
·           και να αφήσει στις νομικές αμφιβολίες τους συνεχώς και αστόχως διαβουλευόμενους.
·           H παροιμια του Λαού μας, λέει, ότι σε κάποιον του χάριζαν ένα γάιδαρο κι εκείνος τον κοίταζε στα δόντια.
·           Όταν ήρθε η καταβολή των ενδιαμέσων τόκων, τότε το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να εγκρίνει την εκταμίευση των τόκων, επέμεινε στον προσυμβατικό έλεγχο (2009).
·           Τότε οι Αυστριακοί και ο Δήμαρχος πήγαν στην πολιτική εξουσία για διευθέτηση του θέματος.
·           Η πολιτική εξουσία, αφού μελέτησε την υπόθεση με τους Νομικούς Συμβούλους του Ν.Σ.Κ. έκρινε ότι με μία μικρή προσθήκη σε προσεχές νομοθέτημα, η εκταμίευση ήταν δυνατή.
·           Η προσθήκη αυτή ετοιμάσθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Ν.Σ.Κ. για το προσεχές νομοθέτημα – Σεπτέμβριος 2009.
·           Προκηρύχθηκαν εκλογές, άλλαξε η Κυβέρνηση, ο νέος Υπουργός κ. Ραγκούσης,
                           παρά τις ίδιες εισηγήσεις του Ν.Σ.Κ.
ü  δεν δέχθηκε να τεθεί η παραπάνω προσθήκη που έλυνε το θέμα,
ü  δεν δέχθηκε ούτε όταν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ζήτησε το ίδιο πιεζόμενος από το Υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας,
ü  κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι οι Αυστριακοί δεν ενδιαφέρονται για τις τυπικές, γραφειοκρατικές Ελληνικές διαδικασίες και για να βρουν το δίκιο τους προσέφυγαν στους Ευρωπαίους (Ε.Κ.Τ.), πράγμα που έλεγαν από τότε.
·           Τέλος είναι ψευδής η παραπληροφόρηση του κ. Ραγκούση, ο οποίος ισχυρίσθηκε σε δήλωσή του ότι «ορισμένοι Δήμαρχοι πριν τον Καλλικράτη, είχαν τη δυνατότητα να συνάπτουν παράνομα δάνεια, τα οποία στη συνέχεια είχαν το θράσος να ζητούν από την Κυβέρνηση και τη Βουλή να τα ξεπλύνουν με νόμο».
·           Διότι το δάνειο του Δήμου Ζωγράφου είναι νόμιμο, έχει εγκριθεί από όλες τις υπερκείμενες Αρχές του Δήμου (Περιφέρεια κ.λ.π.) και ειδικά από την Εξ Υπουργών Οικονομική Επιτροπή και γι’ αυτό:
·           διαψεύδονται για άλλη μία φορά οι σκευωροί της Κυβερνητικής Πολιτικής ότι δήθεν η Κυβέρνηση δεν γνώριζε το δάνειο.
·           Αλλά η ύπαρξή του είχε γνωστοποιηθεί από τις αρχές του έτους στο Υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών και με έγγραφο του Δήμου Ζωγράφου, σε απάντηση ερωτήματος των Υπουργείων.
·           Είναι περιττό να πούμε ότι το δάνειο αυτό του Δήμου μας, δεν είχε καμία σχέση ούτε συζητήθηκε στο Δ.Ν.Τ., ούτε είχε την εγγύηση του Δημοσίου, ώστε να ενδιαφέρει το χρέος της χώρας.
·           Όλα τα θεατρικά των τελευταίων ημερών αποτελούν σκοτεινές συλλήψεις των γνωστών κέντρων παραπληροφόρησης που διαθέτουν μεγάλη επιρροή στα Μ.Μ.Ε.
·           Με τις ενέργειες αυτές, ο τ. Δήμαρχος ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΖΑΚΟΣ ωφέλησε πολλαπλώς την πόλη του Ζωγράφου, αύξησε την περιουσία της και τους χώρους πρασίνου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι συνεργάτες του στη ΔΑΔΑ είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας και καμία κακότητα, εμπάθεια και κακοήθεια δεν πρόκειται να το μειώσει.

      Ιούλιος 2011
Από τη Γραμματεία της ΔΑΔΑ

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΦΤΑΝΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ!!!!




Αλιεύσαμε από το blog
       http://www.davourlisdion.blogspot.com
του  Δημοτικού Συμβούλου της ΔΑΔΑ,  Διονύση Δαβουρλή.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
Χθές(12-7-2011) στο Δημ. Συμβούλιο μας είπαν ότι κινδύνεψε η "διάσωση" της χώρας μας από το δάνειο για την αγορά της βίλας...
ποιόν κοροϊδεύεται κύριοι του ΠΑΣΟΚ?
ως πότε θα μας θεωρείται χαζούς και στο όνομα της "διάσωσης" της χώρας μας θα ξεπουλάτε λαό και Δημόσια περιουσία????.
Επειδή σας αρέσει να βάζετε ταμπέλες στους εαυτού σας και στους αντιπάλους προσπαθώντας να εξυψώνεται τον εαυτό σας και να διασύρεται αντιπάλους
δείτε τι έκανε ένας "δικτάτορας"
οταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει το τότε αντίστοιχο οικονομικό πρόβλημα της πατρίδας μας   και μάλιστα χωρίς να έχει την ευθύνη της δύσκολης οικονομικής κα-τάστασης(εσείς και  οι δικές σας κυβερνήσεις μας φτάσατε στην σημερινή χρεωκοπία) :


Το 1936 το Ελληνικό Κράτος (δηλαδή ο Ιωάννης Μεταξάς), αρνήθηκε να εξυπηρετήσει δάνειο που είχε συνάψει με την Βελγική Τράπεζα Societe Commerciale de Belgique.
Η κυβέρνηση του Βελγίου έσπευσε να συνδράμει την Βελγική Τράπεζα και .....


προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο του Διεθνούς Δικαίου που είχε ιδρυθεί από την Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομό του ΟΗΕ).
Στην προσφυγή της η Βελγική Κυβέρνηση κατηγορούσε την Ελλάδα ότι αθετεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Το Ελληνικό Κράτος (η κυβέρνηση Ιωάννη Μεταξά), απάντησε με υπόμνημα στο οποίο ανέφερε: ....

«Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο»
(Yearbook of the International Law Commission, 1980, τομ. ΙΙ, μέρος Α., σελ. 25, 26)
Η δίκη έγινε το 1938 και ο νομικός εκπρόσωπος του Ελληνικού Κράτους (της κυβέρνησης Ιωάννη Μεταξά), κατέθεσε νέο υπόμνημα στο οποίο ανέφερε:
«Ενίοτε μπορεί να υπάρξει μια έκτακτη κατάσταση, η οποία κάνει αδύνατο για τις Κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους δανειστές και προς τον Λαό τους. Οι πόροι της χώρας είναι ανεπαρκείς για να εκπληρώσουν και τις δύο υποχρεώσεις ταυτόχρονα. Είναι αδύνατον να πληρώσει μια Κυβέρνηση το χρέος, και την ίδια στιγμή να παρασχεθεί στον λαό η κατάλληλη διοίκηση και οι εγγυημένες συνθήκες για την ηθική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο. Και φυσικά, το καθήκον του Κράτους να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοσίων υπηρεσιών, ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ έναντι της πληρωμής των χρεών της.
Από κανένα κράτος δεν απαιτείται να εκπληρώσει, μερικά ή ολικά, τις χρηματικές του υποχρεώσεις, αν αυτό ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών του, κι έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της διοίκησης της χώρας.
Στην περίπτωση που η αποπληρωμή των χρεών θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ζωή και τη διοίκηση, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διακόψει ή και να μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους».
Με βάση αυτά τα επιχειρήματα, το Διεθνές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου της Κοινωνίας των Εθνών δικαίωσε την Ελλάδα.
Το σπουδαιότερο όμως είναι το εξής:
Σε αυτό το νομικό δεδομένο (Νομικά Επιχειρήματα, Δικαστική Απόφαση), στηρίχθηκε το 2003 ο Πρόεδρος της Αργεντινής Νέστωρ Κίρσνερ, για να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του Δημόσιου Χρέους της Αργεντινής και να σώσει την χώρα του από τα νύχια του ΔΝΤ.

Μια λύση που σκόπιμα απέκρυψαν  κυβέρνηση και ΜΜΕ 
Η κυβέρνησή σας ποιους από τους δύο εξασφάλισε?
τον λαό της ή τους δανειστές σας?

Mην χύνετε άλλα κροκοδείλια δάκρυα για την διάσωση της χώρας μας και την άποψη των τρίτων για την πατρίδα μας... ρωτήστε τον Ελληνικό λαό (που σας φτύνει και εσείς νομίζετε ότι ψιχαλίζει) αν θέλει τέτοια "διάσωση"!!
Αναρτήθηκε από d

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Απάντηση στον Υπουργό Ραγκούση και ενημέρωση

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Ραγκούσης, υπό το βάρος της κατακραυγής των λοιπών μελών της Κυβέρνησης για την αστοχία του να εκθέσει την Κυβέρνηση στο Δ.Ν.Τ. με το να αρνείται τη συνήθη ενέργεια για ρύθμιση καταβολής των δόσεων του δανείου του Δήμου Ζωγράφου για την αγορά του κτήματος Ζωγράφου και την εξόφληση όλων των προηγουμένων δανείων του, προέβη σε ανεπίτρεπτες για Υπουργό δηλώσεις.
Αντιφατικός ο ίδιος και άγευστος νομικών πληροφοριών και γνώσεων δηλώνει αφ’ ενός ότι οι Δήμαρχοι «μπορούσαν να λειτουργούν με παράνομο τρόπο πριν από τον Καλλικράτη, έχοντας μέχρι και τη δυνατότητα να συνάπτουν παράνομα δάνεια»
«σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη»,
ενώ το ακριβές και αληθές είναι ότι η Νομοθεσία περί δανείων δεν άλλαξε σε τίποτε με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ότι οι Δήμαρχοι δεν μπορούσαν ποτέ να λειτουργούν με παράνομο τρόπο, ούτε είχαν ποτέ τη δυνατότητα να συνάπτουν παράνομα δάνεια.
Ο κ. Ραγκούσης φαίνεται να αγνοεί τη διαδικασία συνάψεως δανείων και δη με Τράπεζες του Εξωτερικού, η οποία τηρήθηκε πλήρως στην περίπτωσή μας.
Οι νομικοί σύμβουλοι της δανείστριας Αυστριακής Τράπεζας έκριναν ότι για δάνεια του Εξωτερικού ισχύουν οι Κοινοτικές οδηγίες και οι αντίστοιχες συμβάσεις δεν υπόκεινται σε προσυμβατικό έλεγχο, πολύ περισσότερο όταν δεν τίθεται  κανένας όρος εις βάρος του δανειζόμενου. Δηλαδή ούτε υποθήκες, προσημειώσεις, εκχωρήσεις από τους ΚΑΠ ή άλλες διασφαλίσεις.
Οι νομικοί συμπαραστάτες του Δήμου δεν είχαν αντίρρηση, δεδομένου ότι κατά την εφαρμογή του άρθρου 176 του Δ.Κ.Κ. η συνομολόγηση των δανείων αυτών δεν αναγράφει και υποχρέωση προσυμβατικού ελέγχου.
Το εριστό σημείο εάν περνούν από προσυμβατικό έλεγχο, σύμφωνα με το Π.Δ. 28/1980 ή δεν περνούν σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 2004/18/Ε.Κ., κρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο με την 51/29-2-2008 πράξη του VI του τμήματος του Ε.Σ., η οποία «έταμε κατά τρόπο ουσιαστικό τη σχετική νομολογική άποψη που μέχρι τότε είχε διαμορφωθεί από αλλεπάλληλες πράξεις των κλιμακίων που ήσαν αρνητικές».
Με αυτήν δεν είναι σωστές και οι δύο υποστηριζόμενες απόψεις και κάνει συγκερασμό και διευκρινήσεις του τρόπου που πρέπει να διεξάγεται ο προσυμβατικός έλεγχος έκτοτε.
Και καταλήγει ότι η αναφορά του άρθρου 273 του Δ.Κ.Κ. στο Π.Δ. 28/1980 ΔΕΝ περιλαμβάνει και τα δάνεια τα οποία συνομολογούν οι ΟΤΑ σύμφωνα με το άρθρο 176 του ιδίου Κώδικα Δ.Κ.
Δηλαδή και στην περίπτωση αμφιβολίας για την τήρηση της ορθής νομικής ερμηνείας, τότε και πάλι δικαιώνεται ο Δήμος Ζωγράφου, αφού η σύναψη του δανείου έγινε τον Αύγουστο του 2007, δηλαδή έξι μήνες προγενέστερα από την έκδοση της άνω απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν δεσμεύεται ούτε από αυτήν.
Υπενθυμίζουμε και εμείς με τη σειρά μας ότι το δάνειο αυτό των 25.000.000 Ευρώ διατέθηκε για την εξόφληση της αγοράς του κτήματος Ζωγράφου (19.400.000) και για την εξόφληση ΟΛΩΝ των μέχρι τότε υψηλοτόκων δανείων του Δήμου και ήτο καθ’ όλα ΝΟΜΙΜΟ και με πλειοψηφία άνω των 2/3 των μελών του Δ.Σ.

                                    Από τη Γραμματεία της ΔΑΔΑ

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΑΠΑΤΗ ΔΙΧΩΣ ΟΡΙΑ

«Η Βίλα Ζωγράφου και η 5η δόση του δανείου από το Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα»


Το ευφάνταστο ρεπορτάζ αποδίδει ανάμειξη του δανείου των 25.000.000 ΕΥΡΩ του Δήμου Ζωγράφου στην κρίση του Δ.Ν.Τ. για την καταβολή της 5ης δόσης του δανείου των 110 δις ΕΥΡΩ στην Ελλάδα.
Το ρεπορτάζ είναι πολύ γελοίο για να είναι αληθινό, αλλιώς είναι αυτοί το Δ.Ν.Τ. και οι άλλοι, οι οποίοι δήθεν προβληματίστηκαν από τα 25.000.000 ΕΥΡΩ του Δήμου Ζωγράφου που δεν ήταν και δικά τους και όχι με τα δισεκατομμύρια ή τρισεκατομμύρια που δανείζουν σε όλον τον κόσμο.
Το θέμα του δανείου του Δήμου είναι παλιό και γνωστό. Και στην Κυβέρνηση (Υπουργό Εσωτερικών και Οικονομικών) και στην Τράπεζα της Ελλάδος, στους οποίους έχουν προσφύγει πολλές φορές οι δανειστές  μας της Αυστριακής Τράπεζας.Δεν πρόκειται περί δήθεν κρυφού χρέους.

Σύντομη αναδρομή:
Ο Δήμος Ζωγράφου συνήψε το 2007 δάνειο από την Αυστριακή Τράπεζα KOMMUNAL CREDIT INTERNATIONAL BANK, ύψους 25.000.000. ΕΥΡΩ για 25 χρόνια.
Το δάνειο το συνήψε με επιτόκιο EURIBOR συν 1%, δηλαδή γύρω στο 2,7%.
Με το δάνειο αυτό ο Δήμος αγόρασε το 1/2 εξ αδιαιρέτου του Ζωγράφου 10 στρεμμάτων για πράσινο και το εξόφλησε αμέσως με την αγορά του αντί ποσού 19.400.000 ΕΥΡΩ, που το εκτίμησαν οι ορκωτοί εκτιμητές και με το υπόλοιπο των 5.600.000ΕΥΡΩ, εξόφλησε ΟΛΑ τα προηγούμενα από ετών δάνεια του Δήμου, που ήταν υψηλότοκα (άνω του 6%).
Για το δάνειο αυτό η Αυστριακή Τράπεζα δεν ζήτησε καμία εγγύηση ή ασφάλεια, δηλαδή ούτε υποθήκη, ούτε προσημείωση, ούτε εκχώρηση απαιτήσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) ούτε άλλο εξασφαλιστικό μέτρο.
Γι’ αυτό το λόγο, οι νομικοί της παραστάτες έκριναν ότι δεν απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και από μία απόφαση του Ε.Σ. Βέροιας και από το γεγονός ότι ελεγκτές της Αυστριακής Τράπεζας είχαν επί 10ημέρου ελέγξει τα οικονομικά του Δήμου και δεν είχαν πρόβλημα αξιοπιστίας και ασφαλείας.
Μετά την πρώτη δόση που καταβλήθηκε κανονικά, εγεννήθη θέμα Ελεγκτικού Συνεδρίου και προσυμβατικού ελέγχου.
Τότε προσφύγαμε στον Υπουργό κ. Πρ. Παυλόπουλο, το θέμα ανετέθει στο Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου Εσωτερικών και Αντιπρόεδρο του Ν.Σ.Κ. κ. Νικόλαο Μαυρίκα και εξευρέθει λύση δια προσθήκης μιας παραγράφου σε προσεχές νομοθέτημα του Σεπτεμβρίου 2009.
Δυστυχώς συνέπεσαν οι Εθνικές εκλογές και ο νέος Υπουργός κ. Ραγκούσης δεν εδέχετο τη λύση αυτή, παρ’ ότι τον επίεζε ο κ. Προβόπουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω των παραστάσεων εις αυτόν της Αυστριακής Τράπεζας.
Ο Δήμος Ζωγράφου από τότε είχε καταθέσει στην Τράπεζα Πειραιώς (υπ/μα Ιλισίων) 2.000.000 ΕΥΡΩ για την πληρωμή των δύο επομένων δόσεων. Αλλά η εκταμίευση ήτο αδύνατη εκ της παρεμβολής του Ε.Σ.
Και είναι απορίας άξιον γιατί ο κ. Ραγκούσης δεν εδέχετο τη λύση που ήταν έτοιμη για την πληρωμή του δανείου της Αυστριακής Τράπεζας, αφού ο Δήμος θα πλήρωνε τις δόσεις και όχι το Κράτος.
Αυτά για την ώρα

Η Γραμματεία της ΔΑΔΑ.