Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΛΛΙΡΗΣ – ΜΕΝΤΖΕΛΙΔΗΣ ΨΕΥΔΟΜΕΝΟΙ


ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΑΪΜΟΥ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23ης Οκτωβρίου 2013, ο τ. Δήμαρχος κ. Καζάκος ρώτησε τον κ. Δήμαρχο εάν έχει βάση η πληροφορία που κυκλοφορεί στο Δήμο ότι δύο υπάλληλοι του Δήμου μετείχαν σε Υπηρεσιακό Συμβούλιο που αναγνώρισε μεταπτυχιακό τίτλο στον έναν, 4-5 χρόνια πριν πάρει πτυχίο από Ανώτατη Σχολή!
Ότι το πτυχίο αυτό ακυρώθηκε από άλλο Υπηρεσιακό Συμβούλιο,
ότι στο μεταξύ η υπάλληλος του «μεταπτυχιακού» ζητούσε:
 τη μισθολογική της διαφορά λόγω «μεταπτυχιακού»
 • και αναδρομικά από το 1989 που φέρεται ότι πήρε αυτό έως το 2012 που της αναγνωρίστηκε κατ’ αρχήν.
Και ειδικότερα ρώτησε:
 •«αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο,
 •αν έχει υποπέσει στην αντίληψή σας αυτή η παραβατική συμπεριφορά δύο υπαλλήλων του Δήμου
 •και τι μέτρα έχετε λάβει γι’ αυτό».
-Ο Δήμαρχος κ. Καλλίρης και ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου κ. Μεντζελίδης  δήλωσαν άγνοια του γεγονότος και απέδωσαν σε φήμες την πληροφόρηση αυτή.
-Ο κ. Δήμαρχος ειδικότερα είπε:
«εφ’ όσον ευσταθούν τέτοιες πληροφορίες, τότε θα πρέπει να εισπράξει ο καθένας τα επίχειρα των ενεργειών του…. αλλά να τα εισπράξει δικαίως και ΟΧΙ με βάση κάποιες φήμες».
-Ο κ. Γεν. Γραμματέας μεταξύ άλλων είπε:
«Για το θέμα των φημών….θα πρέπει να καταγγέλλεται επωνύμως….Δεν σημαίνει ότι αυτό που εσείς φέρατε ως πληροφορία ή φήμη στην αίθουσα μπορεί να μην συμβαίνει, αλλά για να ξεκινήσει μία διαδικασία ελέγχου…μία τυπική διαδικασία…Είτε να καταγγελθούν διά ζώσης συγκεκριμένα ονόματα στο Δ.Σ., είτε να γίνει μία γραπτή καταγγελία από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον. Οι φήμες έχουν έρθει στα αυτιά μου».
Ενώ όμως στην άνω συνεδρίαση του Δ.Σ.  η ηγεσία του Δήμου δήλωνε άγνοια του γεγονότος, το απέδιδε σε φήμες και ζητούσε έγγραφη καταγγελία για να ερευνήσει δήθεν το γεγονός αυτό,
έρχονται ΕΓΓΡΑΦΑ ντοκουμέντα και αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι:
•όχι μόνον το γνώριζαν οι εν λόγω κύριοι, γνώριζαν μάλιστα  πρόσωπα και πράγματα,
 •αλλά είχαν υπογράψει και αποφάσεις που αφορούσαν τα γεγονότα του δήθεν μεταπτυχιακού
 •και είχαν ανταλλάξει αλληλογραφία με τις αρμόδιες αρχές επί του θέματος αυτού.
Πλέον συγκεκριμένα:
1.       Με την υπ΄αριθμ. Πρωτ. 4962/11-5-2012 απόφασή του δηλαδή πριν από ενάμισυ έτος, ο Δήμαρχος Κων. Καλλίρης αναγνωρίζει τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της δήθεν  αγνώστου υπαλλήλου (το όνομα παραλείπουμε για λόγους δεοντολογικούς, όπως επίσης το καλύπτουμε στις φωτοτυπίες των εγγράφων που δημοσιεύουμε) και υπογράφει την απόφαση. (σχετικό 1 στο τέλος)
2.       Στην ίδια αυτή απόφαση μνημονεύονται δύο ακόμη σχετικά έγγραφα:
α) η υπ΄αριθμ. Πρωτ. 4338/13-3-2012 αίτηση της εν λόγω υπαλλήλου για αναγνώριση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της και
β) το υπ΄αριθμ. 3/2012 Πρακτικό του Γ΄Υπηρεσιακού Συμβουλίου που αποφαίνεται «υπέρ της αναγνώρισης της συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της». (σχετικό 3 στο τέλος)
Τα έγγραφα αυτά έχουν πρωτοκολληθεί στο Δήμο.
Δηλαδή ο κ. Δήμαρχος και οι Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου (αρμοδία τότε Αντιδήμαρχος κ. Μ. Βαρσαμιδάκη) τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2012 γνώριζαν το θέμα του εν λόγω μεταπτυχιακού τίτλου που έκαναν στο Δ.Σ. της 23/10/2013 ότι δεν το ξέρουν.
3.       Με την υπ΄αριθμ. 3562/6-3-2013 απόφαση του ιδίου Δημάρχου κ. Καλλίρη  α ν α κ α λ ε ί τ α ι   η προηγούμενη παραπάνω 4962/11-5-2012 απόφαση του ιδίου περί αναγνωρίσεως του μεταπτυχιακού αυτού τίτλου και τον ακυρώνει σύμφωνα με την εντολή του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την οποίαν αναγράφει στην άνω απόφασή του ο κ. Δήμαρχος υπ΄αριθμ. 12.
(σχετικό 2 στο τέλος)

Δηλαδή από τον Μάρτιο του 2013 οι κύριοι της Διοίκησης του Δήμου, που προσποιούνται ότι δεν ξέρουν τίποτε για το μεταπτυχιακό αυτόν τίτλο, όχι μόνον τον είχαν αναγνωρίσει, αλλά και τον είχαν και ακυρώσει!
Γνώριζαν από τότε και γνωρίζουν ότι
το μεταπτυχιακό αυτό είχε χορηγηθεί από «Γαλλικό Πανεπιστήμιο» το 1989,
ενώ το βασικό πτυχίο της εν λόγω υπαλλήλου είχε ληφθεί το 1993!!!
Και προφανώς δεν νοείται μεταπτυχιακό πριν από τη λήψη πτυχίου!
Και προφανώς έπρεπε και είχε υποχρέωση η Διοίκηση του Δήμου να διατάξει τουλάχιστον ΕΔΕ για να διαπιστώσει το γεγονός τούτο, την γνησιότητα του τίτλου ( οι Γάλλοι δεν συνηθίζουν να δίδουν μεταπτυχιακά χωρίς προΰπαρξη πτυχίου) κ.λ.π. αυτονόητα.
4)   Στην ίδια αυτή ως άνω απόφαση του 2013 ο Δήμαρχος λαμβάνει
      υπ΄όψει και επικαλείται το υπ΄αριθμ. Πρωτ.
      ΔΙΔΑΧ/Φ.31.29/1528/25201/24-1-2013 έγγραφο του
      άνω Υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης, το οποίο αποφαίνεται
      κ α τ ά της αναγνώρισης της συνάφειας του εν λόγω
      μεταπτυχιακού τίτλου.
5)   Το εν λόγω έγγραφο του Υπουργείου προκλήθηκε από έγγραφο
των Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου από 7ο του 2012 προς  
Γεν. Δ/νση Τ.Α. (Σταδίου 29), το οποίον και αυτό έχει
πρωτοκολληθεί στο Δήμο, λόγω διχογνωμίας της Υπηρεσίας
και της ενδιαφερομένης υπαλλήλου ως προς την ερμηνεία και
εφαρμογή της Νομοθεσίας «καθώς επίσης και αν νοείται ως
μεταπτυχιακό δίπλωμα τίτλος που χορηγήθηκε τέσσερα
χρόνια πριν από τη λήψη του Πανεπιστημιακού τίτλου».
•Αυτά και άλλα πολλά έπρεπε να οδηγήσουν τη Διοίκηση του Δήμου στην προστασία της νομιμότητας της λειτουργίας του Δήμου, του ελέγχου της εξαπάτησης των Δημοσίων Υπηρεσιών και να προβεί στον κατά Νόμο έλεγχο των υποβληθέντων εγγράφων, αλλά αντίθετα παραβλέπει τις ανομίες αυτές και ουσιαστικά επιβραβεύει την ασυδοσία.

ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΛΑΣΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ;

Έχουμε την καταγγελία ότι: από το φάκελο της εν λόγω υπαλλήλου (της ενεχομένης για το μεταπτυχιακό) έχουν αφαιρεθεί τα επίμαχα έγγραφα προκειμένου να μετάσχει στις κρίσεις των προϊσταμένων και διευθυντών.
Το Γραφείο Προσωπικού του Δήμου καλύπτει τις ενέργειες αυτές;
Έχουμε και την άλλη καταγγελία ότι έθαψε το θέμα εξασφαλίζοντας την υπόσχεση να μην ελεγχθούν πλαστοί τίτλοι σπουδών του προσωπικού που υπηρετεί στο συγκεκριμένο γραφείο.
Αυτά μας λένε, ότι είναι γνωστά στο Δήμαρχο και στη Διοίκηση του Δήμου, αλλά κωφεύουν για πελατειακούς λόγους.
Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε χιονοστιβάδα ανομιών που επιβάλλεται α μ έ σ ω ς  να ελεγχθούν και εάν ο Δήμος κωφεύει και πάλι, να κινητοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. ΑΛΕΥΡΑΣ και το «ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ»

Ο κ. Αλευράς, μηχανικός του Δήμου και συνδικαλιστής, χωρίς να αναφέρεται πουθενά προσωπικά, αναγνωρίζει μόνος του τον εαυτό του ως το δεύτερο πρόσωπο εκ των δύο υπαλλήλων, για τους οποίους ερώτησε ο κ. Καζάκος.
Ο κ. Αλευράς ισχυρίζεται ότι:
 •δεν ήτο αυτός Πρόεδρος του Γ΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου, στο οποίο εγκρίθηκε το περιβόητο «μεταπτυχιακό» της άλλης υπαλλήλου και ότι
 •Πρόεδρος έγινε στο επόμενο Συμβούλιο.
Δηλαδή ισχυρίζεται ότι αυτός δεν είχε ανάμιξη στην έγκριση του μεταπτυχιακού μαϊμού.
Μπορεί αυτό να συμβαίνει, αλλά είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει τα λεπτομερή πρακτικά του Γ΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου της 21-3-2012 και να δώσει πειστικές απαντήσεις στους απορούντες πολίτες, τους πάντα ευκολόπιστους και πάντα προδομένους, για τα κάτωθι:
1.       •Ο κ. Αλευράς ήταν μέλος του Γ΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου και δεν προέδρευε;
      Όπως φαίνεται από μέρος του πρακτικού που έχουμε στα χέρια μας, μ ε τ ε ί χ ε  στη  συνεδρίαση αυτή και ήταν ε ι σ η γ η τ ή ς άλλων θεμάτων.
      •Τι θέση πήρε για το «μεταπτυχιακό»;
      •Τι ψήφισε; Ναι ή όχι; Δεν μας λέει.
Εάν είχε ψηφίσει ΟΧΙ θα το έλεγε για να απαλλαγεί υπονοιών και πονηρών σκέψεων.
Υπάρχει περίπτωση να μην πήρε θέση καθόλου, δηλαδή να απείχε της ψηφοφορίας, που, όπως διαδίδει γύρω του, ίσως έτσι έγινε.
Αυτό, όμως, είναι ακόμη χειρότερο.
Διότι φαίνεται ότι γνώριζε την έλλειψη νομιμότητας του «μεταπτυχιακού» και «κράτησε πισινή». Όπως καλή ώρα τώρα.
Διότι σε όλους είναι γνωστή η ιδιαίτερη σχέση και ο δεσμός αυτού με την εν λόγω υπάλληλο (στενότερος δεσμός δεν υπάρχει) και ασφαλώς η λογική λέγει ότι πρέπει να ήξερε τα μυστικά του τίτλου αυτού. Δεν νοείται αλλιώς.
Και οπωσδήποτε δεν είναι τυχαίο ότι η εν λόγω υπάλληλος που ήταν και άλλες φορές πολλές φορές Γραμματέας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, «κράτησε» την υποβολή της αίτησής της για αναγνώριση του «μεταπτυχιακού» επί 22 χρόνια (από το 1989) και περίμενε την 21-3-2012, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο αυτό και ο κ. Αλευράς.
Να φανταστούμε ότι είναι τυχαίο γεγονός; Η φαντασία μας δεν φθάνει έως εκεί.

2.       Ύστερα από τόσες…. Συμπτώσεις, απλά καταγράφουμε και το γεγονός ότι:
 •εισηγητής της πρώτης απόφασης του Δημάρχου (4962/11-5-2012) για να αναγνώριση του μεταπτυχιακού ήταν υπάλληλος του τμήματος προσωπικού, συνδικαλιστής στην ίδια παράταξη με τον συνδικαλιστή κ. Αλευρά.
 •Μετά από ένα χρόνο επήλθε ρήξη στις σχέσεις του εν λόγω υπαλλήλου με το Δήμαρχο και απομακρύνθηκε από τη θέση του προσωπικού. Συμπίπτει με την ανάκληση της απόφασης που έχει γίνει με εισήγηση άλλη υπαλλήλου.
Δεν γνωρίζουμε εάν είναι αυτή αιτία. Μπορεί και να είναι. Αλλά τόσες συμπτώσεις;
                          
ΤΟ ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Εις επίμετρον όλων αυτών των ατασθαλιών η Διοίκηση του Δήμου, αντί να κινήσει την πειθαρχική διαδικασία κατά των υπαλλήλων, για να διακριβώσει τουλάχιστον το μέγεθος των ευθυνών τους και να αποδώσει το δίκαιο,
ε τ ί μ η σ ε  τους υπαλλήλους αυτούς και τους π ρ ο ή γ α γ ε, 
•την μεν μία ως αναπληρώτρια προϊσταμένη στο τμήμα Αποτελεσματικότητας και Διαφάνειας (εδώ ο Δήμαρχος επιδεικνύει αυθεντικό χιούμορ)
και τον άλλον ως αναπληρωτή Διευθυντή Καθαριότητας, Πρασίνου και Μηχανολογικού Εξοπλισμού (πρέπει να σημειωθεί ότι Διευθυντές και Προϊστάμενοι δεν υπάρχουν).
Αλήθεια, τι περιμένει κανείς από μία τέτοια διοίκηση, που καλύπτει παραβατικές συμπεριφορές υπαλλήλων και πιθανότατα ποινικές, ψευδόμενη ανερυθρίαστα ότι δεν γνωρίζει τίποτε;
Η πρωτοβουλία θα περιέλθει ασφαλώς σε άλλα όργανα.

                                    Η ΔΑΔΑ.

  • Ακολουθούν (εν περιλήψει) τα προαναφερθέντα δύο φωτοαντίγραφα των αντιστοίχων αποφάσεων του Δημάρχου, «που δήλωσε άγνοια του γεγονότος» και φωτοαντίγραφο (εν περιλήψει) του προαναφερθέντος πρακτικού του Γ΄Υπηρεσιακού Συμβουλίου, το οποίο αποφαίνεται υπέρ της συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην υπάλληλο του Δήμου Ζωγράφου ….(87/12).







ΣΧΕΤΙΚΟ 1
                      
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                         Ζωγράφου, 11/05/2012
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                         Αριθμ. Πρωτ.: 4962
ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Δ/νση : Διοικητικών Υπηρεσιών
Τμήμα : Προσωπικού
Αρμόδιος : Π. Βαμβακάς
Τηλέφωνο : 210 7490184, 171






ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Έχοντας υπόψη :
1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν.3852/10 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» σύμφωνα με τις οποίες ……………


Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

          Αναγνωρίζουμε τη συνάφεια του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της υπαλλήλου του  Δήμου …………….., κλάδου ΠΕ 1 Διοικητικού και την κατατάσσουμε  από 13-3-2012 (ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής της) στον Δ΄βαθμό με πλεονάζοντα χρόνο 4 έτη, 1 μήνα & 9 ημέρες και στο Μ.Κ. 2.

                                                                       Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 

                                                             Κωνσταντίνος Αθ. Καλλίρης


 ...............................................................................................................



ΣΧΕΤΙΚΟ 2
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                      Ζωγράφου: 6 / 3 / 2013
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                      Αριθ. Πρωτ.: 3562
ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Δ/νση : Διοικητικών Υπηρεσιών
Τμήμα : Προσωπικού
Αρμόδιος : Θ. Ποτώνη
Τηλέφωνο : 210 7490184, 171
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Έχοντας υπόψη :
1. Τις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν.3852/10 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» σύμφωνα με τις οποίες …………..

11. Την υπ’ αριθ. πρωτ. 4962/11.5.2012 απόφαση Δημάρχου σύμφωνα με την οποία
αναγνωρίστηκε η συνάφεια του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της υπαλλήλου, και με την οποία κατατάχθηκε από 13-3-2012 (ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής της) στον Δ’ βαθμό με πλεονάζοντα χρόνο 4 έτη, 1 μήνα & 9 ημέρες και στο 2ο Μ.Κ.
12. Το υπ’ αριθ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.31.29/1528/25201 24.1.2013 έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατά της αναγνώρισης της συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της (DIPLOME D’ ETUDES APPROFONDIES SCIENCES POLITIQUES-αναγνωρισμένο με πράξη ΔΟΑΤΑΠ) για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Α) Ανακαλούμε την υπ’ αριθ. πρωτ.: 4962/11.5.2012 απόφαση Δημάρχου
Β) Επαναφέρουμε την κατάταξη της υπαλλήλου από 4/2/2012 στον Δ’ βαθμό και στο
2ο Μ.Κ , σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό.

                                                                     Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

                                                          Κωνσταντίνος Αθ. Καλλίρης


 ...............................................................................................................................


ΣΧΕΤΙΚΟ 3
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Ζωγράφου, 21-3-2012
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                         Αριθμ. Πρωτ.: 91
Γ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΡΘΡΩΝ 5- 8 Ν. 3584/07


ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΥΠ΄ ΑΡΙΘΜ. 3/2012

Στου Ζωγράφου σήμερα στις 21 Μαρτίου 2012 ημέρα Τετάρτη  και ώρα 8.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου επί της Γ. Ζωγράφου 7, συνεδρίασε το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του αρ. 8 του Ν. 2307/95 Υπηρεσιακό Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε με την υπ΄αριθμ. 4213/09 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής.
Το υπηρεσιακό Συμβούλιο συνήλθε σε συνεδρίαση ύστερα από την υπ΄αριθμ. Πρωτ. 81/14-3-2012 πρόσκληση της Προέδρου

Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν:

1.     Κούφη Ιωάννα υπάλληλος του Δήμου Παπάγου-Χολαργού
2.     Φωτοπούλου Κωνσταντίνα, υπάλληλος ΔΟΚΜΕΠΑ, Προεδρεύουσα
3.     Τσαούση Ελισάβετ, υπάλληλος του Δήμου Παπάγου-Χολαργού
4.     Αλευράς Ηλίας, υπάλληλος του Δήμου Ζωγράφου
5.     Ράδος Σπύρος, υπάλληλος του Δήμου Δάφνης – Υμηττού
6.     Κουτρουμάνη Ελένη, υπάλληλος ΙΔΑΧ του Δήμου Αγ. Παρασκευής

Και η Γραμματέας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, Τσουροπλή Ευαγγελία, υπάλληλος του Δήμου Ζωγράφου
…………

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΡΑΔΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

…………………

29. Αναγνώριση συνάφειας η μη μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην υπάλληλο του Δήμου Ζωγράφου….(87/12).

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ


Στον πέμπτο αιώνα προ Χριστού, η Αθήνα εχάρισε στον κόσμο το πρωτόγνωρο άνθος της Δημοκρατίας.
Ήταν ένα πείραμα ανθρώπινης συνύπαρξης που πλάστηκε και γεννήθηκε από τις αστραποβολές του πνεύματος των Ελλήνων.
Ήταν οι πρώτοι διδάξαντες, το σύστημα της Δημοκρατίας. Επρόκειτο δε για τη λεγόμενη «ά μ ε σ η» Δημοκρατία. Δηλαδή όλοι οι πολίτες της πόλεως συναθροίζοντο στην «πλατεία» και συζητούσαν τα προβλήματα της πόλεως – Κράτους της Αθήνας και έπαιρναν αποφάσεις γι’ αυτά, ψηφίζοντας προσωπικά και απ’ ευθείας ο καθένας. Έτσι έγραψαν τον «ΧΡΥΣΟΥΝ ΑΙΩΝΑ» του Περικλέους.
Στη συνέλευση αυτή είχαν δικαίωμα μ ό ν ο ν  οι Αθηναίοι πολίτες, αργότερα επεκτάθηκε το δικαίωμα αυτό και στους άλλους κατοίκους της Αττικής.
• Σιγά – σιγά, όμως, άρχισαν οι ανθρώπινες έριδες και διαπληκτισμοί, οι εμπάθειες και οι κακοήθειες, οι συκοφαντίες και οι προσωπικές εκδικήσεις, τα συμφέροντα και οι κάθε είδους ιδιοτέλειες, που εκφύλισαν το ωραίο και μοναδικό αυτό σύστημα της ά μ ε σ η ς  Δημοκρατίας.
Τα υποδειγματικά Δικαστήρια κατάντησαν Λαοδικεία, οι δικαστές εκβιάζοντο, απειλούντο, οι ψηφίζοντες πολίτες εξαγοράζοντο ή απειλείτο η ζωή τους ή η οικογένειά τους ή η περιουσία τους και ασκείτο κάθε τρόπος επηρεασμού τους, ώστε να ψηφίζουν κατά τη θέληση των διαφόρων εγκαθέτων βιαστών της θελήσεως αυτών.
Χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα του εκφυλισμού αυτού της Συνελεύσεως της Πολιτείας των Αθηναίων ήτο η δίκη των εννέα στρατηγών οι οποίοι κατεναυμάχησαν και κατέστρεψαν το στόλο των Σπαρτιατών παρά τους «Αιγός ποταμούς», τον οποίον είχαν να νικήσουν από πενήντα και πλέον χρόνια.
Η κατηγορία ήταν ότι κατεδίωξαν τα πλοία του εχθρού, τα οποία και κατέστρεψαν και δεν «ανέκρουσαν πρύμνα», δια να συλλέξουν τους νεκρούς τους που είχαν πέσει στη θάλασσα κατά τη ναυμαχία. Η ποινή, θάνατος.
Η Συνέλευση του Δήμου ήταν μοιρασμένη, δεν ήθελαν να σκοτώσουν τους ήρωες στρατηγούς. Οι κατήγοροι το ήθελαν πολύ. Και άρχισαν επηρεασμούς, πιέσεις, απειλές, εκβιασμούς προς κάθε αντιφρονούντα πολίτη και επέτυχαν την καταδίκη των στρατηγών με μία ψήφο μειοψηφούσα.
Ποιος ήτο ο μειοψηφήσας; Ο Σωκράτης.
Τη σοφία και το ήθος του δεν κατόρθωσαν να το κάμψουν.
Οι στρατηγοί εθανατώθησαν (μεταξύ αυτών και ο γιός του Περικλή και της Ασπασίας) και έκτοτε η Δημοκρατία της Αθήνας μπήκε στην οδό της παρακμής. Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα τελικά οδηγήθηκε στην καταστροφή.
•Παραδόθηκε στην συμμορία των «τριάκοντα τυράννων», η οποία καταλήστευσε τις περιουσίες των Αθηναίων, όπως μας βεβαιώνει ο Ξενοφών, ο οποίος συνεργάστηκε με το καθεστώς, σκότωσαν τους διπλάσιους Αθηναίους από όσους είχαν φονευθεί στις μάχες στα τελευταία δέκα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου κα αποτελείωσαν ότι είχε μείνει στην Αθήνα, ακολουθώντας μια παρακμιακή «δημοκρατία».
•Η ιδανική αυτή Δημοκρατία στην παρακμή της είχε προκαλέσει την απέχθεια των πολιτών, ήταν το καθεστώς των δημαγωγών, η απογοήτευση είχε καταλάβει τους πάντες και τους ξεχωριστούς πολίτες της Αθήνας, όπως ο Πλάτωνας, ο Ξενοφών και άλλοι.
Δεν υπήρξε καμία διέξοδος από την κρίση εκείνη της ιδανικής Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Εκείνου του ανθρωπίνου πειράματος συνύπαρξης των ανθρώπων σε ευνομούμενη κοινωνία. Αντίθετα η Αθήνα «εσίγησε» για δύο περίπου αιώνες έως ότου κατέλθουν οι Έλληνες Μακεδόνες με τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο και ενώσουν όλους τους Έλληνες υπό το σκήπτρο των Μακεδόνων, χωρίς να επανέλθει ποτέ στην ένδοξη Δημοκρατία του πέμπτου προ Χριστού αιώνος.
Και όχι μόνον τούτο. Αλλά:
η Αθήνα θα είχε ισοπεδωθεί και αφανισθεί από προσώπου γης, εάν δεν υπήρχε ένας Σπαρτιάτης στρατηγός της αυταρχικής αντιπάλου της, ο Λύσανδρος, ο οποίος παρά την ολοκληρωτική νίκη του δεν υπέκυψε στις πιέσεις των Θηβαίων για τον αφανισμό της Αθήνας (όπως οι Αθηναίοι είχαν κάνει στους κατοίκους της Μήλου, αιώνιο στίγμα στην Αθηναϊκή Δημοκρατία) και τη μετατροπή της σε βοσκότοπο, λέγοντας, ότι δεν προτίθεται να βγάλει το ένα από τα δύο μάτια της Ελλάδας.
«Η άμεση Δημοκρατία της Αθήνας υπήρξε το τελειότερο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο εφαρμόστηκε τότε χωρίς τελικά να δικαιωθεί και επικρατήσει στο χρόνο. Εν τούτοις εξακολουθεί να επηρεάζει με τη σύλληψη και τα ευρήματά του ακόμη και τον 21ο αιώνα μας.
Η Δημοκρατία μπορεί να είναι απογοητευτική, όπως η σημερινή, αλλά είναι δημοκρατία. Σου παρέχει το δικαίωμα να την απεχθάνεσαι και να την αποδοκιμάζεις. Σου παρέχει το δικαίωμα να αυτοκτονείς μαζί της. Αλλά εναπόκειται στη βούληση του πολίτη, του οδοιπόρου της Δημοκρατίας.
Αλλά από καμία ιστορική συγκυρία δεν έχει επαληθευτεί η φράση δίκην αξιώματος ότι «η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα». Έχει και παρά έχει. Εάν δεν είχε δεν θα εγένοντο κάθε τόσο σε όλο τον κόσμο συνεχή πραξικοπήματα και δικτατορίες.
Ούτε αποτελεί έξοδο από το αδιέξοδο η επαναλαμβανόμενη διεξαγωγή εκλογών, η οποία ως εκ της ανάγκης των επαναλήψεων παρέχει ευκαιριακές συνεργασίες για σχηματισμό επιθανάτιας κυβέρνησης με τεράστιες ζημιές, κυρίως οικονομικές και κοινωνικές για τους πολίτες, χωρίς να αποκλείονται και όμοιες εθνικές.
Οι Κοινοβουλευτισμός, η έκφραση της σημερινής Δημοκρατίας, φέρεται ως το καλύτερο από τα συστήματα δημοκρατικής διακυβέρνησης μιας χώρας. Εν τούτοις δεν απετέλεσε μέχρι σήμερα ασφαλή οδηγό στη συγκρότηση ενός Κράτους δικαίου ασφαλούς, εντίμου με κοινωνική ευαισθησία και υπευθύνου.
Το πρόβλημα αυτό, μελετάται ανά τους αιώνες και δεν έχει ευρεθεί σίγουρη λύση. Η σημερινή οικονομική (και κοινωνική) κρίση στον κόσμο και ιδιαίτατα στην Ελλάδα έχει υπευθύνους στο σύστημα του Κοινοβουλευτισμού.
«Εάν διαβάσει κανείς τον Αριστοτέλη θα ανακαλύψει ότι το δημοκρατικό σύστημα είναι το ευπαθέστερο από όλα και προϋποθέτει ενάρετους πολίτες.
«Κάπου αλλού ο ίδιος ο Αριστοτέλης έχει πει ότι για να κυβερνηθεί σωστά μια πολιτεία «ή οι Κυβερνήτες πρέπει να γίνουν φιλόσοφοι ή οι φιλόσοφοι Κυβερνήτες». Εκεί κατέληξε ο μεγάλος Έλληνας σοφός της αρχαιότητας.
Από τις αλήθειες αυτές εκπηγάζει ότι για να είναι ευνομούμενη μία δημοκρατική Πολιτεία, χρειάζεται να παρέχει συνεχή ΠΑΙΔΕΙΑ στους πολίτες της. Μόνον με την παιδεία θα αποκτήσουμε νουνεχείς, συγκροτημένους πνευματικά, άρτιους και ευαίσθητους ηθικά, ενάρετους πολίτες. Με τέτοιους πολίτες θα μπορείς να εγγυάσαι το δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Έως τότε ας μην βαυκαλιζόμαστε για δήθεν ανυπαρξία αδιεξόδου στη Δημοκρατία μας.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


          Χθες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ψευδής πρόσκληση δήθεν φίλων της ΔΑΔΑ με την οποίαν καλούν τον Πρόεδρό της τον τέως Δήμαρχο κ. Γιάννη Καζάκο, να κατέλθει στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος και να αγνοήσει τον προταθέντα από την γεν. Συνέλευση της ΔΑΔΑ ως Δήμαρχο κ. Παν. Αγγελόπουλο.
          Εδώ αναγνωρίζουμε τον δράστη των ψευδών ειδήσεων, των διαστρεβλωτικών πληροφοριών, των παραπλανητικών  μέσω SMS που εστέλλοντο προεκλογικά εις βάρος της παράταξής μας ΔΑΔΑ. Είχαν φθάσει στο σημείο να διαδίδουν μέσω του ηλεκτρονικού τύπου ότι ματαιώνονται ομιλίες του Δημάρχου Καζάκου είτε ότι αυτός μπήκε σε νοσοκομείο είτε ότι διάφορα στελέχη μας δήθεν εγκατέλειψαν τον προεκλογικό αγώνα.

          Καταλαβαίνουμε ότι αντιλαμβάνονται την ανταπόκριση που έχει ο κ. Παν. Αγγελόπουλος στον Λαό του Ζωγράφου και άρχισαν νωρίς τα ίδια.
         
          Ας μην ανησυχούν.
Η παράταξη της ΔΑΔΑ και ειδικά ο Γιάννης ο Καζάκος, όταν δίδουν το λόγο τους δεν τον γυρίζουν πίσω. Και ότι πρωτοβουλίες έχει αναλάβει ο κ. Αγγελόπουλος μέχρι τώρα είναι σωστές και έχουν την αποδοχή όλων των πραγματικών στελεχών και μελών της ΔΑΔΑ.

Εμείς κοιτάμε και προχωρούμε μπροστά στο ΜΕΛΛΟΝ.
Πίσω κοιτάνε αυτοί που δεν έχουν μέλλον.



                                                                   Η  ΔΑΔΑ

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ


                                     

                      Όταν οι Κινέζοι τιμούν την Ελλάδα!


Όταν οι Κινέζοι άκουσαν τη λέξη Hellas, προσπάθησαν να την αποδώσουν στη γλώσσα τους. Για να τη γράψουν, χρησιμοποίησαν δύο ιδεογράμματα (希臘) τα οποία επέλεξαν με βάση την προφορά. Δηλαδή πήραν ένα ιδεόγραμμα που προφέρεται «σι», άλλο ένα που προφέρεται «λα», τα ένωσαν για να φτιάξουν τη λέξη «Σι-Λα» με την οποία προσδιορίζουν την Ελλάδα.
Το πρώτο ιδεόγραμμα σημαίνει «ελπίδα» και το δεύτερο αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο του παραδοσιακού κινεζικού ημερολογίου.

Και τα δύο όμως μαζί, όταν ενωθούν, σημαίνουν «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός».
Αυτό για να δείτε με πόσο σεβασμό αντιμετωπίζουν τη χώρα μας. Δεν είναι καθόλου άσχημος αυτός ο συμβολισμός για μια χώρα, όπως λένε, τόσο ταλαιπωρημένη και παράλληλα τόσο πλούσια σε Ιστορία και πολιτισμό, όπως η δική μας.

Οι Κινέζοι άλλωστε είναι ίσως ο μοναδικός λαός στον κόσμο που δεν αποκαλεί την Ελλάδα «Greece» ή κάτι παρόμοιο.


Περίπου το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού που ομιλεί κινεζικά αποκαλεί την Ελλάδα «Σι-Λα».

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

             Η ντροπή της Ευρώπης


Ποίημα του Νομπελίστα Γερμανού ποιητή Gunter Grass Γκίντερ Γκρας για την Ελλάδα
Το ποίημα του Γερμανού συγγραφέα, Γκίντερ Γκρας, με τίτλο «Η Ντροπή της Ευρώπης» (Europas Shande)δημοσιεύεται σήμερα σε παγκόσμια αποκλειστικότητα στην «Καθημερινή», από κοινού με τη Sueddeutsche Zeitung. Χρησιμοποιώντας τη φόρμα αρχαιοελληνικής ωδής, ο νομπελίστας απευθύνεται στην Ευρώπη και την προειδοποιεί ότι κινδυνεύει με πνευματική πενία αν αποπέμψει από τις αγκάλες της τη χώρα που τη δημιούργησε. Με αναφορές στην Ιφιγένεια εν Ταύροις του Γκαίτε, τον μύθο της Αντιγόνης και το έργο του φιλέλληνα Γερμανού λυρικού ποιητή Χέλντερλιν ο Γκρας διατρέχει την ελληνική Ιστορία, από την αρχαιότητα ώς τη χούντα των συνταγματαρχών. Καταλήγει δε με την απειλή ότι «η απληστία των τραπεζών, των επιτρόπων και των εγκαθέτων τους» θα προκαλέσει τη μήνι των ίδιων των θεών. Δίχως την Ελλάδα η Ευρώπη θα είναι φτωχότερη, μία ήπειρος φθαρμένη και στερημένη από οποιαδήποτε πνευματικότητα.
                          «Η Ντροπή της Ευρώπης»
                 (Μετάφραση: Πατρίτσια Αδαμοπούλου).

Στο χάος κοντά, γιατί δεν συμμορφώθηκε στις αγορές· κι Εσύ μακριά από τη Χώρα, που Σου χάρισε το λίκνο.
Όσα Εσύ με την ψυχή ζήτησες και νόμισες πως βρήκες, τώρα θα καταλυθούν, και θα εκτιμηθούν σαν σκουριασμένα παλιοσίδερα.
Σαν οφειλέτης διαπομπευμένος και γυμνός, υποφέρει μια Χώρα· κι Εσύ, αντί για το ευχαριστώ που της οφείλεις, προσφέρεις λόγια κενά.
Καταδικασμένη σε φτώχεια η Χώρα αυτή, που ο πλούτος της κοσμεί Μουσεία: η λεία που Εσύ φυλάττεις.
Αυτοί που με τη δύναμη των όπλων είχαν επιτεθεί στη Χώρα την ευλογημένη με νησιά, στον στρατιωτικό τους σάκο κουβαλούσαν τον Χέλντερλιν.
Ελάχιστα αποδεκτή Χώρα, όμως οι πραξικοπηματίες της, κάποτε, από Εσένα, ως σύμμαχοι έγιναν αποδεκτοί.
Χώρα χωρίς δικαιώματα, που η ισχυρογνώμονη εξουσία ολοένα και περισσότερο της σφίγγει το ζωνάρι.
Σ' Εσένα αντιστέκεται φορώντας μαύρα η Αντιγόνη, και σ' όλη τη Χώρα πένθος ντύνεται ο λαός, που Εσένα φιλοξένησε.
Ομως, έξω από τη Χώρα, του Κροίσου οι ακόλουθοι και οι όμοιοί του όλα όσα έχουν τη λάμψη του χρυσού στοιβάζουν στο δικό Σου θησαυροφυλάκιο.
Πιες επιτέλους, πιες! κραυγάζουν οι εγκάθετοι των Επιτρόπων· όμως ο Σωκράτης, με οργή Σου επιστρέφει το κύπελλο γεμάτο ώς επάνω.
Θα καταραστούν εν χορώ, ό,τι είναι δικό Σου οι θεοί, που τον Όλυμπο τους η δική Σου θέληση ζητάει ν' απαλλοτριώσει.
Στερημένη από πνεύμα, Εσύ θα φθαρείς χωρίς τη Χώρα, που το πνεύμα της, Εσένα, Ευρώπη, εδημιούργησε. 
                                                Ξένια Κουναλάκη