Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Ο Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΕΛΛΑΔΑ

   Επί πενήντα χρόνια αρθρογραφώ και μέμφομαι τις Κυβέρνησείς μας ότι  δεν απαντούν σωστά και με αμεσότητα, σε όλες τις Τουρκικές προκλήσεις, ιδία της διπλωματικές.

   Δεν είναι λίγες οι φορές που εγκαλείται η διπλωματική μας υπηρεσία για έκθεση της αξιοπρέπειας της Χώρας. Οι ήπιες και αόριστες και γενικές απαντήσεις δεν τιμούν την Πατρίδα μας. Οι  Τούρκοι, ανεξάρτητα των δικών μας  προθέσεων το εκλαμβάνουν ως ανικανότητα ή αδυναμία.

   Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι οι απαντήσεις μας πρέπει  να είναι ευθείες, άμεσες , με προβολή των επιχειρημάτων μας και χωρίς καθωσπρεπισμούς.

   Οι Τούρκοι ασκούν Σουλτανική Εξωτερική πολιτική. Εξαγοράζουν τους πάντες και τα πάντα. Εγκαθιστούν '' λόμπις'' σε όλες τις μεγάλες χώρες με άτομα που επηρεάζουν την πολιτική των Κυβερνήσεών τους ( πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες κ.λ.π.) και ενεργούν επιτυχώς υπέρ των συμφερόντων τους.

   Οι Τούρκοι πάντοτε ενεργούν  μέσω τρίτων. Όταν έχουν εξασφαλίσει την επιδιωκόμενη εύνοια, αρχίζουν τους λεονταρισμούς και τις προκλήσεις εκ του ασφαλούς. Ακόμη και στις στρατιωτικές τους επεμβάσεις, εφαρμόζουν την  Σουλτανική τακτική. Οι Σουλτάνοι εξασφάλιζαν ξένους μισθοφόρους και γενίτσαρους και έκαναν τους πολέμους τους. Σήμερα κάνουν το ίδιο, με τους μισθοφόρους τους Τζιχαντιστές στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ και όπου χρειαστεί. Ο δικός τους στρατός ρίχνει από μακριά  βόμβες, πυραύλους ή βομβαρδίζει από αέρος, πληθυσμούς χωρίς  αεράμυνα.

   Οι Τούρκοι παρεξηγούν την ήπια, χαλαρή, ευγενική συμπεριφορά του αντιπάλου. Την εκλαμβάνουν ως ηττοπάθεια, και  βέβαια προς τούτο, χρησιμοποιούν και τις '' αργυρές λόγχες'' των Περσών, δηλ. Το χρήμα για την εξαγορά συνειδήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

   Κάθε ένας σοβαρός και έντιμος αρθρογράφος που επισημαίνει τη λάθος τακτική, δηλ. Προτρέπει σε πιο δυναμική και αποκαλυπτική του αδίκου της Τουρκίας πολιτική, είτε χλευάζεται είτε απαξιούται από τους στρατευμένους κονδυλοφόρους της Τουρκίας, πάντοτε υπό τον μανδύα της  διαρρήξεως των σχέσεων μας με την Τουρκία, '' δεν μας συμφέρει'' , παλιότερα προπαγάνδιζαν να μοιραστούμε το Αιγαίο ή ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και άλλα τέτοια φαιδρά και μηδενιστικά.

   Έναντι της συνήθειας αυτής και της εμπεδωμένης σχεδόν τακτικής των δικών μας, αποτέλεσε έκπληξη και όαση στην διπλωματική κονίστρα της Πατρίδας μας, η άμεση, ευθεία, χωρίς περισπασμούς, χωρίς φοβία και με ευπρεπή τρόπο απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Άγκυρα στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για τα θέματα που θέτουν οι Τούρκοι ως δικαίωμά τους έναντι της Χώρας μας.

   Τώρα κατάλαβαν ΟΛΟΙ ότι μπορείς να θέτεις τα ζητήματα σου, τα επιχειρήματά σου ( και δόξα το Θεό έχουμε πάρα πολλά), ενώπιον του συνομιλητή σου, να τα ακούει και ΟΛΟΣ ο κόσμος και να μην πνίγονται στην παρεξηγημένη '' εχεμύθεια'' των κλειστών συνομιλιών. Σ' αυτές μπορεί ο καθένας να λέει ότι είπε, χωρίς να έχει πει τίποτα. Εδώ όμως, δεν μαθαίνει μόνον η Κοινή διεθνής γνώμη, αλλά ακούν και οι ίδιοι οι Τούρκοι απαντήσεις επί θεμάτων που ξέρουν μόνο τη μονομερή τους εξήγηση από τους δικούς τους.

   Πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται έλεγαν οι αθάνατοι προγονοί μας, που τα έχουν πει ΟΛΑ.

   Χαίρονται οι Έλληνες για τη νέα στάση της Εξωτερικής πολιτικής μας. Αξίζουν έπαινοι στον κ. Νικ. Δένδια, για την άνετη και διαπνεόμενη από σιγουριά παρουσία του στην εκπροσώπηση της Χώρας μας, που προσέδωσε την αξιοπρέπεια και την αναγνώριση στον Έλληνα, που επιζητεί στην ιστορική πορεία του και 

   οπωσδήποτε δεν πρέπει να παραγνωριστεί η κατεύθυνση, η ενθάρρυνση και η αλλαγή της τακτικής ασφαλώς στον σχεδιασμό και την κάλυψη του Πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

   Τώρα μπορούν όλοι να καταλάβουν ότι και στις διεθνείς σχέσεις και στις διεθνείς ίντριγκες μεγάλη σημασία έχει η μετά πάθους υποστήριξη του δικαίου σου. Οι δικοί μας ριψάσπιδες μπορεί να μην το εννοούν. Οι ξένοι το καταλαβαίνουν.


                                                                                                     ΓΙΑΝΝΗΣ  ΚΑΖΑΚΟΣ