Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Γρανάζια εξόντωσης των αντιπάλων


Ενώ εγώ ο ίδιος δεν έχω ποτέ υποβάλει μήνυση, έχω υποστεί βομβαρδισμό διώξεων σχετικών με τη συμμετοχή μου σε διοικητικά όργανα, ιδιαίτερα όταν αυτά είχαν κάποια σχέση με το Δημόσιο. Έτσι, με την πείρα του πελάτη πιστεύω ότι νομιμοποιούμαι να σχολιάσω τη λειτουργία της ποινικής δικαιοσύνης στον τόπο μας.

Επειδή το θέμα είναι μεγάλο θα περιοριστώ σε μία μόνο πτυχή του – τη χρησιμοποίηση της ποινικής δικαιοσύνης για την εξόντωση αντιπάλων-  που όμως αναδεικνύει πολλές από τις παθογένειες του τρόπου που λειτουργεί η ποινική δικαιοσύνη στην Ελλάδα.
 Η υποκατάσταση της δολοφονίας από «αποκαλύψεις» σαν μέσο εξουδετέρωσης πολιτικών, ή άλλου είδους εμποδίων, έχει στη χώρα μας γίνει επιστήμη, ιδίως μετά την ψήφιση του νόμου περί απιστίας – ενδόξου πατρότητος.
Η μέθοδος είναι παλιά, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει τελειοποιηθεί και δουλεύει κάπως έτσι:

Κατασκευάζεται κατηγορία εναντίον του στόχου. Έχει σημασία η κατηγορία να είναι ευλογοφανής, νομικά καλοδουλεμένη και πιασάρικη για την κοινή γνώμη. Αν χρειαστεί στρατολογούνται μάρτυρες.

Η κατηγορία εκτοξεύεται κατά του στόχου, συνήθως με δόσεις – διαδοχικές αποκαλύψεις ώστε το ενδιαφέρον να κλιμακωθεί. Γίνεται ανώνυμα ή από άτομα πίσω από τα οποία κρύβονται οι πραγματικοί υποκινητές.

Απαραίτητη είναι η συνεργασία εφημερίδων και ΜΜΕ, εύκολη και σχετικά φτηνή. Επειδή ο συκοφαντημένος στόχος είναι επώνυμος, η Δικαιοσύνη κινείται αυτεπάγγελτα, ιδίως εάν ο στόχος κατέχει δημόσια θέση.

Ακολουθεί προανάκριση από σχετικά χαμηλόβαθμο δικαστικό. Αυτός ή αυτή, λόγω του θορύβου που έχει γίνει, παραπέμπει την υπόθεση διαπιστώνοντας ότι «υπάρχουν ενδείξεις ενοχής». Θέλει να απαλλαγεί από την ευθύνη, ή να μην εναντιωθεί στην «εικαζόμενη» πρόθεση εκείνων που κατευθύνουν την κατηγορία, ή φοβάται, ή απλώς βαριέται να μελετήσει τον φάκελο. Αυτή είναι η κρισιμότερη φάση της διαδικασίας.

Οι υποκινητές, που συχνά έχουν τον τρόπο να γνωρίζουν την απόφαση πριν από τον άμεσα ενδιαφερόμενο, φροντίζουν να της δοθεί μεγάλη δημοσιότητα και για τον πολύ κόσμο παγιώνεται η πεποίθηση πως ο στόχος είναι ένοχος. Το τεκμήριο της αθωότητας έχει πάει περίπατο.
Ο στόχος έχει τώρα μπλέξει στα γρανάζια με βέβαιη προοπτική ότι θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται και διώκεται επί χρόνια. Έχετε ίσως ακούσει τη φράση «κόλλησέ του μια ομηρία να τον κάνεις να τρέχει». Τίθεται στον στόχο το δίλημμα εάν θα έπρεπε να παραμείνει στη θέση του μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Στη φάση αυτή, όταν πρόκειται για δημόσια θέση, οι πολιτικοί του προϊστάμενοι έχουν συνήθως γίνει άφαντοι.

Εάν αφήσει τη θέση του(ο συκοφαντούμενος), οι αντίπαλοί του έχουν πετύχει τον σκοπό τους. Σε κάθε περίπτωση, και αν δεν το κάνει, είναι τραυματίας και λεία σε κάθε είδους επιθέσεις και πιέσεις  και από πλευρές που δεν είχαν σχέση με την αρχική δίωξη.


Στη διοίκηση, εάν προσπαθήσει κάποιος να κάνει σωστά τη δουλειά του μοιραία θα δυσαρεστήσει κάποιους, θα συγκρουσθεί με συμφέροντα και θα κάνει εχθρούς που θα τον παραμονεύουν. Η ποινική δικαιοσύνη, ο τρόπος που ασκείται, συχνά γίνεται όπλο στα χέρια αυτών των εχθρών και άθελά της –στις περισσότερες περιπτώσεις– συνένοχος σε άδικες πράξεις και ενέργειες που υποβιβάζουν το επίπεδο της δημόσιας ζωής.
Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα ομιλίας του Παναγή Βουρλούμη από την εφημερίδα

« ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»  25/10/2015.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ



Είδαμε το ξέσπασμα του Μεϊμαράκη στην εφορευτική επιτροπή της Ν.Δ. Ακούσαμε από όλα τα κανάλια την αρνητική προβολή που πέτυχε αυτό το ξέσπασμα. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή αιτιολογία αυτής της συμπεριφοράς.

Δεν γνωρίζουμε σε ποιο ακρότατο σημείο έφερε τον συνήθως ψύχραιμο Μεϊμαράκη η συμπεριφορά και ίσως απόκρυφη και υποβολιμαία στάση της.

Προβλημάτισε πάντως τον Νεοδημοκράτη που ακόμη στέκεται ακλόνητος και πιστός στο κόμμα και αναρωτήθηκε γιατί η Ν.Δ. σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, βρήκε τον χρόνο να αναδείξει διαλυτικές τάσεις. Είναι τόσο δύσκολο να βρούνε με την συζήτηση την χρυσή τομή; Όλοι οι Αρχηγοί, Αρχηγίσκοι και υποψήφιοι Αρχηγοί, υποτιμούν την νοημοσύνη μας και μας θεωρούν αγελαίους, άκριτους, δεδομένους και γενικά ζώα; Χρειάζεται νοητική ικανότητα Αϊνστάιν για να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος μας; Γιατί αρέσει η βρωμιά, η ίντριγκα και η πιστότητα στην ιδιοτέλεια και στη φωνή του κυρίου μου;

Φτάνει πια. Αν δεν θέλουν την αγνότητα, την σιγουριά, την πείσμονα επιμονή του άδολου 30% του Ελληνικού Λαού στην φιλελεύθερη  ιδεολογία, ας έχουν το θάρρος να μας αφήσουν ήσυχους. Δεν αντέχουμε άλλο. Κουραστήκαμε, υποφέραμε αρρωστήσαμε. Θέλουμε πολιτικούς με κύρος, με λεβεντιά, με ανθρωπιά και θαρραλέους. Όχι με τάσεις εμπλοκής σε συμφέροντα, όχι υποκριτές όχι δουλοπρεπείς, όχι εξαρτώμενους. Ελεύθερους ανυπότακτους, ευσεβείς και τίμιους θέλουμε.

                                                                                                             Χ. Κ.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΟΡΘΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Άρχισε η ενδοσκόπηση. Ένας καλός φίλος της Κεντροαριστεράς (όχι συριζαίος) με κάλεσε να του εκθέσω κατά τη γνώμη μου το φαινόμενο των εκλογών. Θετικός επιστήμων, άνθρωπος της αγοράς, με τετραγωνικό μυαλό.
 Αδυνατεί να εξηγήσει με αναλύσεις επί αναλύσεων και με λογικά επιχειρήματα επί λογικών επιχειρημάτων το πρωτόγνωρο στις μέρες μας φαινόμενο.
Έχουμε έναν αρχηγό Κόμματος τον Ιανουάριο του 2015 να υπόσχεται δέκα πέντε πράγματα και να μην κάνει κανένα.
Έπειτα, καλεί το Λαό σε δημοψήφισμα, ο Λαός ψηφίζει άλλα και αυτός κάνει άλλα.
Ο ίδιος ηγέτης ύστερα από τριάντα μέρες καλεί το Λαό σε εκλογές, με δεδομένη την υποχρέωση να εφαρμόσει πιο αυστηρό μνημόνιο και ενώ έχει χρεώσει τη χώρα επί πλέον καμμιά πενηνταριά δισεκατομμύρια.
Και ο Λαός ψηφίζει τον ίδιο ηγέτη με ικανή πλειοψηφία, όπως την πρώτη φορά και παρ΄όλη τη διάσπαση του Κόμματός του από «πιο αριστερούς».
Ο φίλος μου, δεν μπόρεσε να καταλάβει τη δύναμη του ανορθολογισμού των Ελλήνων. Τη μάχη που δίνεται κατά της κοινής λογικής. Και είναι ευτυχής η περίπτωση για τον Βέλτσο να επαίρεται για τη νίκη, προφανώς μαζί με τον Τσίπρα, επί της κοινής λογικής.
Αλλά αυτή εξέλιξη αναιρεί και αυτήν την πρώτη και δεύτερη φορά Αριστερά στη δομική της σύσταση. Γιατί ξέρουμε ότι η Αριστερά, είχε τουλάχιστον εμμονή στην αξία του ορθολογισμού.
Η Αριστερά θεωρεί τον εαυτόν της αυτόκλητο  κληρονόμο, του ορθού λόγου και των κατακτήσεων του Διαφωτισμού, αυτοπροβαλόμενη ως φορέας απελευθερωτικού μηνύματος.
 Εδώ όμως διαχωρίζει πλήρως την πορεία της με τον ορθό λόγο, αφού γίνεται απλός δέκτης ή διεκπεραιωτής κάθε λογής αιτημάτων διεκδικήσεων ή ακόμη και απωθημένων και παύει να υπηρετεί τον ορθό λόγο. Και μαζί χάνεται και η τιμή της ερμηνείας της κοινωνικής πραγματικότητας.
Είναι κατανοητό σ’ ένα αιματώδη και συναισθηματικό Λαό να επισκιάζουν συναισθηματικά και άλλα κριτήρια στις εκλογικές του επιλογές.
Αλλά επί τούτοις, πρέπει να ανιχνεύσουμε και ανορθολογική συγγένεια μεταξύ Τσίπρα και εκλογικού σώματος.
Ο πρώτος, με πολλή αφροσύνη εκβιάζει ν΄ανέβει στην εξουσία, ενώ γνωρίζει ότι οι δανειακές ανάγκες της Χώρας υπερβαίνουν τα 22 δισεκ. και εν τούτοις βεβαιώνει ή υπόσχεται στο Λαό ότι με μια μονοκοντυλιά, μ’ ένα Νόμο θα σβήσει τις υποχρεώσεις και το χρέος του Κράτους.
Αυτό ο Λαός, όσο πολιτικά ηλίθιος και αν είναι (όσοι είναι) το καταλαβαίνει ότι δεν είναι δυνατόν. Εν τούτοις του αρέσει να του χαϊδεύει τα αυτιά. Αυτοϊκανοποιείται από τη μακρινή απιθανότητα να συμβεί. Και καταφάσκει.
Έπειτα, του λέει του Λαού ότι θα εξαφανίσει την ανεργία 1.500.000 ανθρώπων με αναδιανομή του πλούτου, ενώ γνωρίζει τόσον αυτός, όσον και ο «ευκολόπιστος» Λαός, ότι αναδιανομή – σεισάχθεια δεν μπορεί να γίνει σε μια χρεωκοπημένη Χώρα, όπου δεν υπάρχει ρευστότητα, τα μεσαία στρώματα φωχοποιούνται συνεχώς και το 1% των πλουσίων που μπορεί να ελεγχθεί, ανά πάσα στιγμή μπορεί να εγκαταλείψει τη Χώρα.
Και αυτή η εικονική πραγματικότητα είχε την ίδια αυτοϊκανοποιητική υποδοχή.
Ο «ηγέτης» αυτός δεν κάλεσε το Λαό να εργασθεί, έστω μαζί του, δεν του απεκάλυψε καθαρά, ότι η αναδιανομή προϋποθέτει παραγωγή πλούτου και ιδιαίτερα επιχειρηματικού πλούτου που δημιουργείται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, από τη δημιουργία προϊόντος, που δεν παράγεται από το Κράτος.
Εξαντλήθηκε στη ρητορική του Λαϊκισμού. Του ήταν αρκετή. Λαϊκισμός και ηθικολογία. Για να φθάσει στο «ηθικό πλεονέκτημα» που ήδη άρχισε να φυλλορροεί.
Έτσι εμείς οι άλλοι μιλήσαμε για ηθική πολιτική ή για πολιτική της ηθικής. Και βεβαίως καταλήξαμε εύκολα στην τελευταία, αφού η πολιτική αυτή δεν συνδέεται με κάποιον διακηρυγμένο κώδικα ηθικής υπεροχής.
Όταν αποδελτιώνουμε όλα τα στοιχεία του εκλογικού μυστηρίου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Λαός ψήφισε τον εαυτόν του.
Τι του είπε ο Τσίπρας:
Ελληνίδα και Έλληνα «σε κοιτώ στα μάτια και σου λέω ότι  α π έ τ υ χ α,  αλλά τουλάχιστον προσπάθησα σκληρά και δεν είμαι σαν τους άλλους, δεν είμαι έμπειρος...., είμαι ακριβώς σαν εσένα». Και ο Λαός ψήφισε τον εαυτόν του.
Δεν μπορούμε για την περίπτωση, να μην θυμηθούμε τον πάλαι ποτέ Αντιβασιλέα και δικτάτορα στρατηγό Γεώργιο Κονδύλη, ο οποίος είπε την περίφημη ρήση: «Εάν γνώριζα τι είναι ο Ελληνικός Λαός θα τον διοικούσα και λοχίας».
Χωρίς βέβαιως, οι συμπεριφορές αυτές να μην χρήζουν ερεύνης από ειδικούς επιστημόνες, ώστε να αποφύγουμε τις απειλούμενες παρακρούσεις του ιδίου Λαού.


      ΓΙΑΝΚΟΣ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Το μετέωρο βήμα της Αριστεράς

             
Τελικά δεν κατάφερε κανένας να μας εξηγήσει τι είναι, τι σημαίνει και τι περιεχόμενο έχει αυτή η Αριστερά. Από πρώτη θωριά της γραφής της, φαίνεται ότι είναι και αντιφατική. Με τον επιφανειακό προοδευτισμό της στη διαφημστική της επιμονή, προβάλλει ότι υπηρετεί στη γλώσσα τη δημοτική, ενώ εκφέρεται μονίμως και επιμόνως στην καθαρεύουσα.
Η αριστερά και οι αριστεροί δεν μπορούν να εξηγήσουν ποιος απαξιώνει ποιον στις μέρες μας.
Η λέξη απαντάται και στον Όμηρο. Με ηθική και σημασία τοπικού προσδιορισμού. «Επ’ αριστερά», σημαίνει το αριστερό σκέλος των στρατευμάτων. Το απλό «αριστερός» σημαίνει, λένε οι επαΐοντες φιλόλογοι, «δύστροπος και δυσοίωνος». Και όλα αυτά στον Όμηρο.
Η δική μας σύγχρονη «Αριστερά» παραμένει αχαρτογράφητη. Ήδη σήμερα έχουμε «δεύτερη φορά» Αριστερά. Και όπως φαίνεται θα μεταλλαγεί πολύ σύντομα και θα μεταμφιεστεί σε Κεντροαριστερά. Κι εμείς θα ψάχνουμε ακόμη την Αριστερά.
Αυτή η Αριστερά ισχυρίζεται ότι είναι μαρξιστική Αριστερά, αλλά τέτοια ήταν και η Σοβιετική Αριστερά, της Κίνας, της Κορέας κ.λ.π. που έχουν απαξιωθεί στην παγκόσμια πολιτική και στη συνείδηση των ελευθέρων λαών. Έπειτα δεν κατόρθωσε ποτέ να απαλλαγεί από συνεχείς ιδεολογικές «α π ο κ λ ί σ ε ι ς»  που είναι το μοιραίο αναγκαίο σύνδρομο ψυχαναγκασμού της όποιας μαρξιστικής Αριστεράς. Γιατί σε τελική ανάλυση η ιδεολογική συνέπεια σε αυτή την αριστερά αμνηστεύει και την πιο απάνθρωπη εγκληματική συμπεριφορά, που δεν περνάει από τους συνειδησιακούς δρόμους και επιβραβεύει την ανθρώπινη ηλιθιότητα.
Η καθ’ ημάς «αριστερά» από τα έργα της, φαίνεται να προτιμά μορφή ηγεσίας που ρυθμίζει αυθαίρετα, ανορθόδοξα τις τύχες των πολιτών, άλλα να υπόσχεται και άλλα να πράττει ανενδοίαστα, να ισχυρίζεται ως ορθώς κραυγαλέους παραλογισμούς με αναίδεια χιλίων πιθήκων να λέγει ότι εκβιάστηκαν και υπέγραψαν, αλλά δεν πιστεύουν σ’ αυτά που υπέγραψαν και εν τούτοις δηλώνουν ότι θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και άλλα άρρητ’ αθέμιτα που δεν είναι του παρόντος.
Διότι του παρόντος είναι η υλοποίηση της συμφωνίας αυτής. Άλλως η σωτηρία της Πατρίδας θα είναι αβεβαία.
Κάθε συνετός πολίτης κατέχεται από την αγωνία της επιτυχίας του προγράμματος (τρίτο μνημόνιο) που υπεγράφει από την «αριστερά» Κυβέρνηση (δεύτερη φορά). Διερωτάται πως είναι δυνατόν αυτός που δεν πιστεύει στην επιτυχία της υπογραφείσης συμβάσεως και την υλοποίησή της, να την φέρει επιτυχώς εις πέρας; Είναι κοινώς γνωστόν, πως ότι δεν πιστεύουμε, δεν το καταφέρνουμε.
Πρόκειται για έναν πνευματικό και ψυχικό διχασμό, που δεν ελευθερώνει τις πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις να αφιερωθούν στο δυσχερέστατο αυτό έργο. Η Ελλάδα στο παρελθόν έχει πληρώσει δεινά τέτοιες καταστάσεις.
Αλλά και ιστορικά έχουμε γεγονότα που κατέστρεψαν την Πατρίδα, από αυτή την αμφιθυμία των κυβερνώντων. Και για να μη μιλήσουμε για γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας μας, που πονάνε ακόμη, θα ανατρέξω στην Αρχαία Αθήνα.
Όλβιος όστις της Ιστορίας έσχε μάθησιν, μας λέγει ο Ηρόδοτος. Τα γεγονότα στο 415 π.χ. στην Αθήνα. Οι Αθηναίοι απεφάσισαν τη γνωστή Σικελική Εκστρατεία.
Εις αυτήν την υπερπόντια επιχείρηση όρισαν εκόντα – άκοντα ως στρατηγό επικεφαλής αυτής τον Νικία, ο οποίος ήταν αναμφίβολα έμπειρος, γενναίος, ακέραιος, έντιμος και ευυπόληπτος πολίτης της Αθήνας. Αλλά ο Νικίας δ ε ν  π ί σ τ ε υ ε  στην υλοποίηση των ανεδαφικών και τυχοδιωκτικών επιδιώξεων των συμπολιτών του.
Μας αναφέρει ο Θουκυδίδης (28): «Και ο Νικίας, που είχε εκλεγεί στρατηγός, χωρίς να θέλει, επειδή πίστευε ότι η πόλη δεν είχε πάρει τη σωστή απόφαση, ανέβηκε στο βήμα με σκοπό να αποτρέψει τους Αθηναίους από αυτή την επιχείρηση».
Εις μάτην, όμως, διότι οι Αθηναίοι επέμειναν, η επιχείρηση απέτυχε με καταστροφικά αποτελέσματα για τους Αθηναίους, από ευθύνη, όπως λένε οι ιστορικοί του Νικία, με τις ανεξήγητες αναβολές του, τα αλλεπάλληλα λάθη του και τις ιδεοληψίες του (δεισιδαιμονίες τις έλεγαν τότε).
Μπορούμε λοιπόν, να εικάσουμε με πιθανότατη προσέγγιση, ότι ο ψυχοπνευματικός διχασμός που βιώνουν οι σημερινοί ηγέτες της Χώρας δεν θα επιτρέψει εις αυτούς να αντιμετωπίσουν λυσιτελώς το δυσχερές πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα που υπέγραψαν, τη στιγμή μάλιστα που δεν το πιστεύουν και δηλώνουν, urbi et orbi, ότι είναι προϊόν εξαναγκασμού και εκβίασης.
Λέγεται ότι η Ιστορία δίδει μαθήματα γνώσης και  ορθοφροσύνης στους επιγενόμενους, ώστε να αποφεύγουν τα λάθη και τα ατοπήματα του παρελθόντος.
Εύχομαι, η μικρή αυτή υπόμνηση να συνεγείρει τα αισθήματα ευθύνης και όλες τις ικμάδες των πνευματικών λειτουργιών και των νευρώνων του εγκεφάλου των ηγετών μας, ώστε να αποφύγουν παρόμοια καταστροφικά ολισθήματα. Διότι η αμφιθυμία τους περί την υλοποίηση του προγράμματος του τρίτου μνημονίου είναι δεδομένη.