Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

     Η ΑΠΑΤΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΥΠΕΡΕΣΟΔΩΝ

Ερωτούν δήθεν αφελώς τα μίσθαρνα όργανα της τηλοψίας:
 «Καλά, δεν αναγνωρίζετε ότι αποτελεί ένα επίτευγμα η υπεραπόδοση των εσόδων, ότι υπερέβησαν τους στόχους;»
        Και στα δευτερόλεπτα της απάντησης - που την θεωρούν εκ των προτέρων θετική - απολαμβάνουν ένα «γεγονός» που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από αντικειμενικούς κρατικούς φορείς (Γ.Γ.Δ.Ε.).
Πάνω στον καμβά αυτόν ξετυλίγεται ένα απέραντο πεδίο απάτης, που δεν επιτρέπουν την αποκάλυψή του ή έστω την ανάλυσή του οι κυβερνητικοί κολλήγοι ή τα τηλεοπτικά όργανά τους.
Διότι:
αποφεύγουν συστηματικά την ανάλυση της οικονομικής πορείας και ανάπτυξης της Χώρας.
Διότι:
στην «ερμηνεία των υπερεσόδων» και δη των φορολογικών απαραίτητη είναι η εξάρτησή τους από την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας. Και αυτή από κανένα στοιχείο που έχει δημοσιεύσει η ΕΛΣΤΑΤ δεν φαίνεται να δικαιολογείται.
        Λέγουν οι κυβερνητικοί στους ανυποψίαστους πολίτες, ότι μέχρι σήμερα τα έσοδα υπερέβησαν τους στόχους.
Διότι:
-        τα καθαρά έσοδα υπερέβησαν τους στόχους.
-        τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου ήταν κατά 514 εκατ. πάνω από το στόχο
-        και τα φορολογικά έσοδα ήταν πάνω από το στόχο 1.067 εκατ.
Αυτά δεν αποτελούν υπεραπόδοση, διαλαλούν κορδακιζόμενοιοι συνήθεις επαγγελματίες του είδους;
        Ας βάλουμε τα πράγματα στην επιστημονική τους θέση:
Η υπεραπόδοση δεν κρίνεται επιφανειακά και ξώπετσα, αλλά κρίνεται από την πορεία και την καταγραφή ορισμένων δεικτών. Μεταξύ αυτών σοβαρούς ρόλους παίζουν η εισπραξιμότητα των εσόδων και η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) το 9ηνο Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου 2016:
·            το ποσοστό ε ι σ π ρ α ξ ι μ ό τ η τ α ς στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων από 66,20% το 2013 έπεσε στο 63,83% το 2015,
·            ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων από 92,80% το 2013 έπεσε στο 81,14% το 2015
·            και ο ΦΠΑ από 90,67% το 2013 έπεσε στο 81,53% το 2015.
Οι δείκτες λοιπόν που υπάρχουν το 2016 δείχνουν ότι η εισπραξιμότητα εξακολουθεί να υποχωρεί.
        Ακόμη, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε.
 οι  λ η ξ ι π ρ ό θ ε σ μ ε ς  οφειλές στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 ανήλθαν σε 91,5 δισεκατ. και μάλιστα τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 1,3 δισεκατ. ΕΥΡΩ.
Από τον Ιανουάριο 2015 (νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) οι νέες φορολογικές οφειλές αυξήθηκαν μέχρι σήμερα κατά 22, 5 δισεκατ. ΕΥΡΩ, δηλ. κατά 1,13 δις ΕΥΡΩ το μήνα.
          Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών αποτελεί αυτόθροη συνέπεια και της πτώσης της εισπραξιμότητας των εσόδων.
        Ναι θα πει η Κυβέρνηση, αλλά επειδή περιμέναμε, την πτώση της εισπραξιμότητας αυξήσαμε την αύξηση των φόρων (φοροεπιδρομή λέγεται), βάλαμε χαμηλά το όριο του στόχου των εσόδων για να το πιάσουμε και να το υπερβούμε!
        Δηλ. μας λέγει ότι έλαβε μέτρα που ανέρχονται σε 5 δισεκατ. ΕΥΡΩ, το 2016, για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος των 900 εκατ. ΕΥΡΩ, (με στρογγυλούς αριθμούς).
        Αλλά παραλείπει να μας πει ότι τα πλείστα των μέτρων αυτών του πλεονάσματος προέρχονται από το σκέλος των εσόδων.
        Όμως αυτό δεν αποτελεί επίτευγμα. Διότι τα υπερβολικά αυτά φορολογικά μέτρα καταπλακώνουν την όποια οικονομική δραστηριότητα, συντηρούν την ύφεση του 2016 και θολώνουν, αν δεν αναιρούν τις προοπτικές του 2017. Διότι και πάλι με άνοδο της μη εισπραξιμότητας και περαιτέρω άνοδο των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών δεν επιτρέπει την εμφάνιση προόδου της οικονομίας το 2017.
        Και μιλάμε για τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας που δεν παίρνει καλλωπισμούς και ρετουσαρίσματα. Που δεν περιμένει τους «βαρβάρους» με τις επενδύσεις τους και τα λεφτά τους. Εάν και όποτε και με όποιον τρόπο γίνουν.
        Έπειτα, παραβλέπει συνειδητά η Κυβερνητική προπαγάνδα τα άλλα επί μέρους στοιχεία τα οποία κλιμακώνουν δυσμενέστατα τα επίπεδα του βαράθρου στο οποίον οδηγούμεθα.
·            Το μήνα Σεπτέμβριο 2016 μόνον αυξήθηκαν κατά 400.000 οι Έλληνες σ’αυτούς που οφείλουν στην Εφορία.
·                     Σχεδόν 800.000 φορολογούμενοι υπέστησαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης
·                     και 1,6 εκατ. Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν πάνω από τα κεφάλια τους την πτώση της δαμόκλειας σπάθης κατασχέσεων και πλειστηριασμών.  
     Μέσα σε αυτό το κλίμα της κοινωνικής και οικονομικής αποσάθρωσης βλέπει χώρο για πανηγυρισμούς η Κυβέρνηση;
        Εάν συνεχιστεί με το ίδιο μοτίβο η φοροεισπρακτική συναυλία, είναι βέβαιον όχι μόνον ότι θα αυξηθούν κατά πολύ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά θα μειωθούν και αυτοί που είχαν και πλήρωσαν για να καλυφθεί ο στόχος. Και για να γίνει αυτό οι φορολογούμενοι  τον Σεπτέμβριο έβγαλαν από τις κάρτες τους 423 εκατομ. ΕΥΡΩ  μειώνοντας τις καταθέσεις τους και δεν πλήρωσαν 144 εκατ. ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τον περυσινό Σεπτέμβριο.
        Και εάν η πληρωμή από τους «έχοντες» κάλυψε την μη πληρωμή από τους μη έχοντες (και αυτό αποτελεί μια ιδιότυπη….σεισάχθεια της πρώτης-δεύτερης φοράς αριστερά, όπως τα τιμήματα των υποψηφίων των τηλεοπτικών σταθμών !!!!), στο νέο προϋπολογισμό είναι απίθανο να συμβεί αυτό.
Η νέα φοροκαταιγίδα δεν προοιωνίζει ευτυχείς καταλήξεις.
        Γι’αυτό λίγη σεμνότητα και πιότερη αυτοκριτική δεν βλάπτουν.
Και οι πολιτικές απάτες έχουν ένα τέλος. Και αυτό δεν είναι καλό...
                                                                                               
                                                 ΓΙΑΝ.ΚΟΣ