Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ



Η Πολιτική και Εκπαδευτική ηγεσία που υποβάθμισαν την Παιδεία σε πρωτοφανή επίπεδα, προφασίστηκαν τους έκπληκτους από τα αποτελέσματα των διεθνών διαγωνισμών PISA του ΟΟΣΑ.
Μερικοί δεν εφείσθησαν ούτε κροκοδειλίων δακρύων δια να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την καθοδική πτώση των επιδόσεων των μαθητών μας.
Το γελοίο του πράγματος είναι ότι όλοι αυτοί, δεν είναι άλλοι διαχρονικά από αυτούς που κατάντησαν την Παιδεία σε αυτά τα χάλια.
 Τι να πρωτοθυμηθούμε; Αυτοί δεν είναι που ανέθεταν σε Επιτροπές να μελετήσουν και αποφανθούν περί του πρακτέου στα προβλήματα της Παιδείας;
Ποιο το αποτέλεσμα της εργασίας τους; Μηδενικό. Αναλίσκοντο σε αντεκλήσεις και κομματικές συζητήσεις ιδεολογικού και χαοτικού περιεχομένου και συνήθως κατέληγαν σε αντιφατικές ή αναποτελεσματικές προτάσεις. Και η Παιδεία πήγαινε πιο βαθιά.
Τι περιμέναμε από μια πολιτική Παιδείας οταν:
-           καταδίκαζαν την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης, η μαθητική ραστώνη ήταν προτιμότερη της προσπάθειας μάθησης. Πως να ανταπεξέλθουν τα παιδιά στις ανάγκες μόρφωσης της νέας εποχής;
-           περιόρισαν τα εξεταζόμενα μαθήματα
-           υποβίβασαν τη βαθμολογική κλίμακα σε πολλά μαθήματα.
-           Κατάργησαν την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
-           Αχρήστευσαν τους επιθεωρητές και τις επιθεωρήσεις.
-           Απαξίωσαν το πνεύμα της διάκρισης και
-           την επίδοση της Αριστείας, ως νόσον μεταδοτική.
-           Εξάλειψαν την επιβεβλημένη πειθαρχία του σχολικού περιβάλλοντος.
Ήτο πολύ λογικό να μην απομείνουν πολλά πράγματα.
 Η αγραμματοσύνη των νέων μαθητών είναι έκδηλη δυστυχώς σε όλους μας.
Ευτυχώς που υπάρχουν τα Φροντιστήρια και οι κατ’ ιδίαν διδασκαλίες (για όσους μπορούν) που διατηρούν το γνωστικό επίπεδο ορισμένων μαθημάτων.    Γενικός σκοταδισμός επικρατεί στην παιδεία. Το μορφωτικό επίπεδο του Λαού μας κατέρχεται.
Κανένας δεν νοιάζεται στην πραγματικότητα για την ουσία. Απερίγραπτη απογοήτευση κατέχει τους γονείς και τους ευσυνείδητους εκπαιδευτικούς.
Ποιος θα βάλει το χέρι του;

                                                              ΓΙΑΝ.ΚΟΣ