Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018


Η ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Η Τεχνολογία δεν έχει ηθική. Δεν έχει συνείδηση.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για το ωφέλιμο, όσο και για το ζημιογόνο.
Η διαδικτυακή επικοινωνία έχει αποδειχθεί ανεξέλεγκτη. Γιατί είναι άμεση και μαζική. Ο ένας περνάει στον άλλο ένα αβασάνιστο μήνυμα, χωρίς το απαραίτητο φίλτρο της αξιοπιστίας, χωρίς τη δυνατότητα της εγκυρότητος της πηγής από την οποία εκπέμπεται. Άγνωστος ο προσανατολισμός στον οποίο αποβλέπει.
Ο μεγάλος κίνδυνος, όμως, είναι η χειραφέτηση της βλακείας.
Εκατοντάδες ή χιλιάδες επαναλαμβάνουν ανόητα συνθήματα ή έντεχνα κατασκευάσματα προϊόντων βλακείας. Δεν στέκεται κανένας σε λογική ανάλυση του γεγονότος. Ούτε στη βάσανο της αληθείας του. Γίνεται η αιτία εκμετάλλευσης από αδίστακτους εγκάθετους της βιομηχανίας των ψευδών ειδήσεων (fake news). Έτσι η οποιαδήποτε βλακεία, γίνεται δύναμη πολιτική, αφετηρία πολιτικής εκμετάλλευσης.
Συνθηματική κατά κανόνα η δομή της. Γίνεται πολιτική πρόταση. Όπως π.χ. «θα σκίσω τα μνημόνια μ’ ένα άρθρο και ένα Νόμο», «θα πετάξω τους μετανάστες έξω», θα τα πάρω από τους πλούσιους».
Κατευθυνόμενη η επιλογή του στόχου. Βάσει στρατηγικού σχεδιασμού. Το τερατάκι της μυθολογίας των βορειοευρωπαίων και άλλων, το ΤΡΟΛ, κάνει το θαύμα του. Ανθρωπάκια στημένα πάνω σ’ ένα λάπτοπ και επιτίθενται στο στόχο μέσω των social media. Το τρολάρισμα αναπαράγεται, η βλακεία ταξιδεύει ανεξέλεγκτη και αφιλτράριστη.
Ας θυμηθούμε τι έχει πει ο Αϊνστάϊν για τη βλακεία: «Δύο πράγματα δεν έχουν όρια στον κόσμο: Το χάος και η βλακεία. Αν και για το χάος έχω κάποιες αμφιβολίες».
Η Τεχνολογία δεν είναι αποκρουστέα.
Είναι αναπόδραστο στοιχείο προόδου. Με τα καλά της και τα κακά της. Και τους κινδύνους της.
Την ελπίδα που φέρνει η σύγχρονη Τεχνολογία περιέγραψε ο H.Wells με το «Άνθρωποι σαν Θεοί». Τον εφιάλτη της Τεχνολογίας τον επεσήμανε και ο Aldous Huxley με το «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος». Δυστυχώς ο τεχνολογικός εφιάλτης του Huxley συναντήθηκε με τον πολιτικό εφιάλτη του Όργουελ (1984, η φάρμα των ζώων). Οι τεχνολογικές ανισότητες έχουν παγκόσμια εμπεδωθεί. Τροφοδοτούν ευθέως τον ολοκληρωτισμό. Η ανθρωπότητα έχει πέσει στα βαθιά. Αναζητεί τη λύτρωση.
Εν τω μεταξύ το ταξίδι της βλακείας, μέσω του στρατηγευμένου τρολαρίσματος, συνεχίζεται, στην υπηρεσία του ψεύδους και του αποπροσαναταλισμού.

Τελευταία παραδείγματα:
Ο κ. Τσίπρας υπερηφανεύεται στην Αντιπολίτευση ότι η δική του Κυβέρνηση έφερε το μέτρο της μη περικοπής των συντάξεων, που πρώτη η Αντιπολίτευση το είχε προτείνει! (πλέον του οτι και ο ίδιος είχε επιβάλλει την τελευταία αυτή περικοπή τους).
Ο κ. Τζανακόπουλος διαμαρτύρεται που του καταλογίζουν ότι είπε ότι θα αδειάσουν 10.000 θέσεις παπάδων,
ενώ αυτός είπε μόνον για τις προλήψεις που θα καλύψουν τις 10.000 κενές θέσεις!!!
Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ιερώνυμος σε ολόκληρο το διαδίκτυο βροντοφώνησαν την ιστορική συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας, με διθυραμβικούς επαίνους του κ. Ιερώνυμου προς τον Πρωθυπουργό,και την επομένη, το ιστορικό σύμφωνο έγινε σχέδιο συμφώνου, με τη γνωστή πλέον κατάληξη. Εν τούτοις το τρολάρισμα συνεχίζεται....
Παλαιότερα είχα μιλήσει για το «νοόμετρο», το οποίο θα μας λύτρωνε από τέτοιου είδους εφιαλτικές δυστοπίες. Και εμεμφόμουν τους....Αμερικανούς, που δεν το έχουν βρει ακόμη.
Φαίνεται, όμως, πως η ελπίδα ξανάρχεται.
Εξαγγέλλεται πανταχόθεν η εμφάνιση του συστήματος της τεχνητής νοημοσύνης, που θα μπορεί να αξιολογεί της αναφυόμενες καταστάσεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο εφιάλτης της σύγχυσης και της εξαπάτησης απειλείται ολοκληρωτικά. Και σε όλα τα πεδία.
Φοβούμαι τον ανθρώπινο και πάλιν παράγοντα. Του «άλλου» τρολαρίσματος. Εν τούτοις και αυτή η τεχνητή νοημοσύνη, είναι μια κάποια λύση, όπως λέει ο Καβάφης.
Δεν μπορώ, εν τούτοις, να αντέξω στον πειρασμό που με βάζει ο Νίκος Γκάτσος, με την Αμοργό του και τους στίχους του:
«Έλα της θάλασσας θεριό
και του πελάγου μπόρα
το φοβερό σκουπιδαριό
να διώξεις απ’ τη χώρα.
Πότε θ’ ανθίσουν τούτοι οι τόποι
πότε θάρθουν καινούργιοι ανθρώποι,
να συνοδεύσουνε τη βλακεία
στην τελευταία της κατοικία».


                 ΓΙΑΝ.ΚΟΣ