Ο κορωνοιός μας φέρνει στην παραλλαγή της θεωρίας του Χάους του Έντουαρντ Λόρεντζ. Σε αυτόν αποδίδεται το «φαινόμενο της πεταλούδας». Τι συμπτώσεις!
Η ιδέα ότι μια πεταλούδα που πετάει σήμερα στο Πεκίνο της Κίνας μπορεί να επιφέρει καταιγίδα τον επόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη!
Στη σημερινή εκδοχή της πεταλούδας, βλέπουμε ότι δεν είναι πεταλούδα αλλά μια αόρατη νυχτερίδα, όχι στο Πεκίνο, αλά στο Γιουχάν της Κίνας, που έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή φονική καταιγίδα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Άμεση είναι η ανάγκη αντιμετώπισης αυτού του ανθρωποβόρου εκπληκτικού φαινομένου.
ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ
Εδώ ακριβώς αντιπαραβάλλονται δυο κόσμοι και δυο πολιτισμοί. Ο πολιτισμός της Κίνας και ο πολιτισμός της Δύσης, όπως εκχέεται από τη βόρεια Ευρώπη και την Αμερική.
Η Κίνα διαποτισμένη μέχρι και σήμερα από τις αρχές του Κομφούκιου εδώ και 2.500 χρόνια (φειδώ στα λόγια, μακροθυμία, αυτοπειθαρχία, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα στα έργα, κανόνας του «ορθώς πολιτεύεσθαι») σπεύδει και βοήθεια να προσφέρει στις πληγείσες χώρες κα πληροφορίες να δώσει στην διεθνή κοινότητα για την εξέλιξη και πορεία ανάπτυξης και καταπολέμησης του ιού.
Η Δύση, διέπεται από το πνεύμα του καπιταλιστικού κέρδους, που είναι συνυφασμένο με την προτεσταντική ηθική, όπως την καθόρισε ο Max Weber. Η θεία Χάρις, συνδέεται εδώ με την υλική ευμάρεια και το κέρδος εμφανίζεται ως αυτοσκοπός.
Έτσι, αρνείται τη βοήθεια στις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ευρωομόλογο κ.λ.π.), παρακρατώντας το κέρδος που έχουν αποκομίσει από αυτές τα προηγούμενα χρόνια και επιλέγουν τη λογική της ανοσίας (άλλως ανοησίας), που δεν θα ζημιώσει πολύ οικονομικά τα κράτη τους και αδιαφορούν για τις χιλιάδες των ανθρώπων που χάνονται.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Οι Kινέζοι βέβαια, αναγνωρίζουν μόνο τον Ελληνικό πολιτισμό και τον δικό τους. Αλλά εδώ δεν θα παραβάλουμε και δεν θα αντιπαραθέσουμε τους δυο αυτούς πολιτισμούς.
Ο Ελληνικός πολιτισμός, στην κρίση του κορωνοιού ,αποκάλυψε και πάλι τις βαθιές ανθρωπιστικές καταβολές, καίτοι έχει συνείδηση της μικρότητας του Κράτους του ως μεγέθους.
Έσπευσε, πρώτα απ’ όλους να ακολουθήσει το δρόμο του ιδεώδους της ανθρώπινης αξίας και δεν σκέφτηκε καθόλου το κέρδος ή τη ζημιά. Αρχέγονες οι ρίζες του πολιτισμού μας. Μας θυμίζει ο Θουκυδίδης τα λόγια του βασιλιά της Σπάρτης Αρχίδαμου: « Συχνά, μάλιστα, ολιγάριθμα πλήθη, με την προνοητικότητα που επιβάλλει η αίσθηση της αδυναμίας, απέκρουσαν αποτελεσματικότερα τα πλέον πολυάριθμα, που βρέθηκαν απροετοίμαστα, υποτιμώντας τον αντίπαλο». ( Θουκυδίδου Συγγραφή , Β 11).
Η ολιγάριθμη Ελλάδα, προνοεί έναντι των μεγάλων κρατών, που καθυστέρησαν ανεπίτρεπτα, για τις Ελληνικές αξίες, υποτιμώντας τον εχθρό κορωνοιό!
Έτσι για να κατανοήσουμε πως, εδώ και 3000 χρόνια βρισκόμαστε ακατάβλητοι σε αυτό το βράχο που λέγεται Ελλάδα!!!
ΓΙΑΝΚΟΣ