Τα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης ( social media) βομβαρδίζουν τους ακροατές και τους αναγνώστες τους με κάθε είδους αυθαίρετες ειδήσεις. Μερικά είναι οργανωμένα με συγκεκριμένες στοχεύσεις και άλλα είναι αποκυήματα φαντασίας ευπίστων ανθρώπων.
Όλα αυτά στοχεύουν στον επηρεασμό της κρίσης μας και στην παραπλάνηση του χρήστη με παραποιημένα ή ανύπαρκτα γεγονότα. Χαρακτηριστικές είναι οι μετά βεβαιότητας(?) αναγραφόμενες συνωμοσίες περί του κορωνοιού κ.λ.π.
Στις περιπτώσεις αυτές ο καθένας έχει την προσωπική του ευθύνη, να κρίνει, να συγκρίνει, να ελέγξει, να αναζητήσει και άλλες πηγές, να διαβουλευθεί και με άλλους πολίτες, που ίσως ξέρουν περισσότερα και καλύτερα.
Το μέγα πρόβλημα ανακύπτει όταν οι φορείς τέτοιων πληροφοριών και ειδήσεων, προσυπογράφονται από μεγαλόβδουπα ονόματα τίτλων και μάλιστα φερομένων ως διεθνών «οργάνων».
Ένας τέτοιος φορέας ,είναι ο "Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου". Τις δηλώσεις και τα συμπεράσματα της εργασίας αυτού του φορέα, τα επικαλούνται οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί, ο καθένας για να εξυπηρετήσει αναλόγως τους κεκαλυμένους στόχους του, όπως έγινε τελευταία και στην Ελλάδα.
Κατηγορήθηκε η Ελλάδα, για έλλειψη ελευθερίας του Τύπου και κατατάσσεται στην 65η θέση και τέταρτη από το τέλος, μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης! ( προηγείται της Μάλτας, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας).
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό! Διότι στην 65η παγκοσμίως θέση, προηγούνται της Ελλάδας: η Δομινικανή Δημοκρατία, η Παπούα- Νέα Γουινέα, ο Νίγηρας και άλλες παρόμοιες σαφώς μειωμένης δημοκρατικότητας χώρες.
Ψάχνοντας, ανακαλύπτουμε ότι ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός, συντάσσει τις εκθέσεις του, με 100 συντάκτες από όλο τον κόσμο. Το πώς ανευρίσκονται και πως επιλέγονται ,δεν με ενδιαφέρει. Σε ένα όμως ειδικό αφιέρωμα της οργάνωσης αυτής, στους 100 Ήρωες της πληροφόρησης -διαβάζουμε από το site αυτής -ποιος συμπεριλαμβάνεται για την Ελλάδα :
Διαβάζουμε, λοιπόν, πως εξηγεί και αξιολογεί τον ηρωισμό του Έλληνα εκπροσώπου- δημοσιογράφου, ο οποίος και εισηγείται και ψηφίζει την κατάταξη της χώρας του:
Υπήρξε μια εθνική και διεθνής κατακραυγή όταν σταμάτησαν να εκπέμπουν οι τρείς σταθμοί της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης στις 10.11 π.μ. της 11ης Ιουνίου 2013. Δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας ( η Ντ..Δ) και άλλοι δημοσιογράφοι δημιούργησαν την «εφημερίδα των Συντακτών» μια αυτοδιαχειριζόμενη απεργιακή εφημερίδα. Η διαφορά που δεν κάθεται να ελέγξει κάθε καλόπιστος άνθρωπος, είναι ότι η Ελευθεροτυπία δεν υπήρχε το 2013 διότι είχε κλείσει το 2011, ενώ η εφημερίδα των Συντακτών είχε κυκλοφορήσει το 2012 και ούτε η μια, ούτε η άλλη, είχαν σχέση με το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013!!!
Τέτοιες αθλιότητες, ταλαιπωρούν τη ζωή μας και σπιλώνουν την εθνική μας ταυτότητα.
ΓΙΑΝ.ΚΟΣ